Kad bi hljeba bilo više

kad bi hleba bilo vise
(Last Updated On: )

Od 1. do 31.decembra u Republici Srpskoj traje akcija pomoći narodnim kuhinjama na Kosovu i Metohiji “Kad bi hljeba bilo više”. Nosilac aktivnosti u Republici Srpskoj je Eparhija zvorničko – tuzlanska, a svi koji žele mogu da se uključe pozivom na kratki broj 1411, i tako pomognu korisnicima Narodnih kuhinja pri Eparhiji raško – prizrenskoj.

Eparhija raško – prizrenska već četrnaest godina uspijeva da održi rad šest narodnih kuhinja širom Kosova i Metohije. Osnovni cilj ovih kuhinja jeste da pomogne u prehrani socijalno ugroženog stanovništva koje je ostalo u svojim domovima i živi u teškim materijalnim okolnostima.

kad bi hleba bilo vise

Narodne kuhinje pri Eparhiji raško – prizrenskoj imaju 2. 300 korisnika koji žive u izuzetno teškim uslovima u srpskim enklavama. U Narodnoj kuhinji u opštini Novo Brdo brašna u centralnom magacinu ima do prve polovine decembra. Zbog opšte ekonomske krize i nedostatka donacija Eparhija raško – prizrenska je u takvoj situaciji da bez hitne pomoći neće moći nastaviti sa radom kuhinja. Donacija je sve manje, a sve više onih kojima je pomoć potrebna. Naše malo njima može biti dovoljno, ne zaboravimo stradalnike na Kosovu i Metohiji!

Radio Televizija Republike Srpske medijski je pokrovitelj ove akcije, a ekipa naše Televizije u drugoj polovini novembra posjetila je narodne kuhinje na KiM, razgovarala s korisnicima ovih kuhinja, s radnicima koji dostavljaju hranu do punktova za preuzimanje, poklonila se svetinjama Gračanici, Visokim Dečanima, Velikoj Hoči…