Japanski Nidec ulaže 1,9 milijardi USD u fabriku u Srbiji

elektricni automobili Nidec Japan
(Last Updated On: )

Japanski Nidec planira da uloži oko 200 milijardi jena (1,9 milijardi dolara) za izgradnju fabrike motora za električna vozila u Srbiji, dok kompanija nastoji da proširi svoje uporište u Evropi, čije je tržište električnih automobila konkurentno kineskom.

Proizvođač motora je očigledno u završnoj fazi razgovora sa lokalnim vlastima o planovima za fabriku i prateći istraživački centar. Nidec je koncentrisao resurse na proširenje proizvodnje elektromotornih pogona u Kini, koja ima brzorastuću industriju električnih vozila. Sada kompanija podstiče investicije u Evropi kao drugi front.

Novo postrojenje dostići će godišnju proizvodnju između 200.000 i 300.000 jedinica do 2023. godine. Nidec će početi da proizvodi EV pogonske motore takođe u Francuskoj i Poljskoj, počev od 2022. godine, ali će srpski pogon postati jedno od najvećih proizvodnih čvorišta kompanije u Evropi.

Snabdevanje električnom energijom ključni je deo strategije rasta za Nidec sa sedištem u Kjotu, koji je postao istaknut kao proizvođač preciznih motora za hard diskove.

Evropska prodaja električnih vozila i priključnih hibrida u prvoj polovini 2020. skočila je 62% u godini na 399.000 vozila, kaže Evropsko udruženje proizvođača automobila. Podaci, koji uključuju članice koje nisu članice Evropske unije, stavljaju kontinent uz Kinu kao vodeće globalno tržište električnih automobila.

Nemački Volksvagen i Daimler proširuju svoje linije elektrike, dok Tesla planira da do sledeće godine završi svoju prvu evropsku EV fabriku u Nemačkoj. Pokretanje te potražnje cilj je EU da postigne neto nultu emisiju gasova sa efektom staklene bašte do 2050. Prema merama koje se uvode za ovu i narednu godinu, proizvođači automobila koji posluju u zemljama članicama EU moraju da ograniče prosečne emisije u voznom parku za nova putnička vozila na 95 grama po kilometru. Proizvođači automobila se trude da povećaju odnos EV-a u svojim postavkama kako bi ih uskladili. Propisi EU treba da postanu jači 2025. i 2030. godine.

Glavni proizvođači EV baterija LG Chem i Samsung SDI iz Južne Koreje izgradili su fabrike u istočnoj Evropi. Kineski takmičari slede njihov primer. Savremena Amperek Technologi Ltd. ili CATL gradi fabriku u Erfurtu u Nemačkoj, vrednu dve milijarde dolara, koja će proizvoditi ćelije sa godišnjim kapacitetom od 14 gigavat-sati kada se otvori 2022. godine. CATL je potpisao velike ugovore o snabdevanju sa BMV-om i Volksvagen-om.

Japanska grupa materijala Torai Industries započinje sa radom u novom pogonu u Mađarskoj do 2022. godine za proizvodnju separatora za litijum-jonske baterije. Ovo će povećati izlazni kapacitet proizvoda za oko 20% širom grupe. Separatori su membrane koje sprečavaju kratke spojeve koji uzrokuju požar između katoda i anoda u baterijama.

Zeon, japanski proizvođač koji pravi vezivna sredstva za anodni materijal u litijum-jonskim baterijama, razmišlja o proizvodnji i u Evropi. Kompanija reaguje na trend među proizvođačima baterija da materijal nabavljaju lokalno. Ako se planovi ostvare, Evropa bi bila prvo mesto izvan Japana gde Zeon proizvodi baterijski materijal.