Jaga dolazi u Kragujevac

(Last Updated On: )

Multinacionalna i visokotehnološka kompanija Jaga sa sedištem u Belgiji, svetski poznat proizvođač klima uređaja, otvoriće proizvodni pogon i odeljenje za istraživanje i razvoj u industrijskom MIND parku u Kragujevcu, najavio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije (PKS). 

Ova kompanija jedna je od najinovativnijih u svojoj oblasti i posluje u 35 zemlja, a u naučno-istraživačkom centru u Kragujevcu angažovaće i naše inženjere. U Srbiji pravimo hab za belgijske i druge kompanije. Za Jagom, zahvaljujući saradnji PKS i investicione grupe East West Valley, uskoro očekujemo i druge investitore, a neki su već najavili svoj dolazak, naglasio je Čadež.

“Naši belgijski prijatelji odlučili su se za kragujevački MIND park, jedan od najsavremenijih u Evropi, što pokazuje da je Srbija odlična investiciona destinacija i da nudi sve što je potrebno vrhunskim kompanijama da donesu najsavremenije tehnologije i znanje, istakao je predsednik PKS. 

Čadež podseća da je East West Valley grupa bila odgovorna za dizajn belgijskog štanda na Svetskoj izložbi EXPO 2020 u Dubaiju koji je bio najprofitabilniji štand manifestacije, a njihova iskustva će biti dragocena Srbiji u organizaciji  EXPO 2027 u Beogradu.

Čadež je naglasio da je saradnja PKS i ove investicione grupacije uspostavljena na inicijativu Aleksandra Davidovića, počasnog konzula Srbije u Belgiji i odnedavno predstavnika Komore u ovoj zemlji.

Bratislav Milanović, osnivač i direktor MIND grupe zahvalio je predstavnicima East West Valley grupacije što su izabrali MIND park za svoj projekat. U ovom tehnološkom parku otvorenom 2018. godine već posluju Mind Group, Siemens Mobility, Avnet, Skoda transportation, IME Autolift, HADLER Srbija, CAF, STEFTRANS, Selvadia i Nelt.

Herbert Huben, predsednik kompanije East West Valley istakao je da MIND park i Kragujevac poseduju svu infrastrukturu i obrazovne centre važne za realizaciju planova ove kompanije u Srbiji. Investicija je vredna 35 miliona evra, rekao je Huben, a u planu je izgradnja velikih pogona i postepeno proširenje kapaciteta.

Izvršni direktor East West Valley Bart Kanini poručio je da je fokus ove investicione grupe na malim i srednjim preduzećima kao i na nearshoring-u.  „Ovo je početak uspešne saradnje, a vrlo brzo očekujemo nove kompanije u Srbiji“, zaključio je Kanini.