Jabuka, bez natrijuma, masti i holesterola

(Last Updated On: )

Čak i u sezoni obilja drugog voća, ne zaboravite jabuke. Jabuka je po mnogo čemu superiorna i poželjna.

Izaberite svoju omiljenu vrstu, ali testirajte i druge. U Americi, postojbini brojnih sorti, najpopularije su Crveni Delišes, Zlatni Delišes i Greni Smit. Posetili smo Rasadnik Mutavdžić u Velikoj Drenovi, u poznatom voćarsko-vinogradarskom kraju, i pitali koje sadnice jabuka se traže kod nas. Rekli su nam je trenutno najpopularnija Ajdared, kao i tri napred navedene. Sve češće se kupci interesuju i za stare sorte – Kolačaru i Šumatovku.

Jabuke su odlične za zdravlje. Ne sadrže masti, natrijum, ni holesterol, a borbi protiv povišenog holesterola doprinose, dodatno, visokim sadržajem vlakana (oko čeriri grama u plodu prosečne veličine).

Ako držite dijetu, jabuka će pomoći da osećate sitost, uz malo dodatnih kalorija.

Pored neposrednih i posrednih koristi za zdravlje srca i krvnih sudova, jabuke doprinose poboljšanju pamćenja, mentalne svežine i aktivnosti mozga. Za to je odgovoran hemijski element bor, koga u jabukama ima u značajnim količinama.

Činjenica je da se najveći sadržaj antioksidanata nalaži u kori jabuke, koja je, nažalost, „snabdevena“ i pesticidima. Ako želite da pojedete bezbedan plod sa korom potražite organske jabuke, voće od vama poznatog proizvođača, ili jabuku odgajite sami.

Evo i nekoliko zanimljivih podataka, koje možda niste znali.

Četvrtinu zapremine jabuke čini vazduh, zbog čega plod pliva na površini vode.

Jabuke su srodnici sa ružama, sa kojima dele isti rod biljaka.

U svetu se gaji sedam i po hiljada varijeteta jabuke. Jabuke čine polovinu ukupne svetske proizvodnje listopadnih voćnih stabala.

Jabuka je veoma dugovečna biljka, koja može da živi i sto godina.

Sveže isceđen sok od jabuke odmah će postati braon zbog oksidacije u kontaktu sa vazduhom. Da biste to sprečili, iscedite u sok malo limuna ili limete.

Jabuke će dozreti šest do deset puta brže na sobnoj temperaturi nego u frižideru.

***

Za ljude koji vole jabuke kaže se da su otvoreni, entuzijasti i harizmatični.

A ako želite da poklonite nešto poznaniku Kinezu, slobodno mu darujte jabuku. U kineskoj kulturi naziv za jabuku se izgovara „ping“, što znači i mir.