Indeks inovativnosti: Zašto Srbija stagnira

(Last Updated On: November 19, 2021)

Pre dve godine preneli smo informaciju i komentare vezane za mesto Srbije na tabeli koja meri Globalni indeks inovativnosti. Situacija ni danas nije bolja. Srbija se posle 55. pozicije u toj, 2019. godini, popela na 53. mesto u 2020. godini, da bi ove godine pala za jedan stepenik i zauzela 54. mesto među 132 zemlje.

Čini se da to i nije mnogo loše, ali ne zaboravimo da su na spisku države Afrike, Azije i Južne Amerike, koje u razvoju daleko zaostaju za svetskim prosekom. Neposredno ispred nas na listi su Mauricijus i Čile, a iza nas Meksiko i Kostarika. Zemlje regiona su nas, uglavnom, prestigle.

Slovenija je zadržala svoju 32. poziciju iz 2020. godine, Hrvatska je sa 41. pala na 42. mesto, Crna Gora sa 49. na 50. Iza Srbije su Severna Makedonija, na 59. mestu, i Bosna i Hercegovina na 75. poziciji.

Samo tri evropske države ove godine uklonjene su sa Liste viših inovativnih postignuća (ekonomije koje postižu rezultate bolje od očekivanih u odnosu na nivo razvoja). To su Srbija, Crna Gora i Severna Makedonija, što je znak da ne samo stagniramo, nego i beležimo pad u odnosu na očekivanja.

Pojedinačni kriterijumi donekle osvetljavaju uzroke.

Najbolje smo rangirani u oblasti učinaka znanja i tehnologija (na 43. mestu). U ovu oblast spadaju kreiranje novih znanja, primene znanja u poslovanju, širenje znanja, kroz izvoz u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, na primer.

Srbija zauzima solidno 44. mesto u oblasti razvijenosti infrastrukture neophodne za inovativna postignuća i 50. mesto po pitanju institucija, odnosno političkog, regulatornog i poslovnog okruženja.

Neočekivano loše, čak 76. mesto, što je interesantno, zauzeli smo u oblasti kreativnih dobara i rezultata – onlajn kreativnosti i prisustva na internetu, nematerijalnih vrednosti kao što su brendovi, na primer, izvoza kreativnih usluga…

Po razvijenosti tržišta (krediti, investicije, trgovina, konkurencija) smo na 58. mestu, a po razvijenosti poslovanja na 63. mestu.

Zanimljivo je da ne stojimo dobro ni u oblasti ljudskog kapitala i istraživanja – naše obrazovanje, visoko obrazovanje i aktivnost istraživačko-razvojnih centara su tek na 62. mestu u svetu.