Hobi ili posao – izrada nakita

(Last Updated On: )

U vremenu krize i neizvesnosti ljudima je potrebna promena, pa je primetno da su spremniji da izdvoje nešto novca za lično zadovoljstvo. Posebno u danima praznika, raste potražnja za bižuterijom, jeftinim i kreativnim komadima nakita, koje entuzijasti sa umetničkim sklonostima izrađuju za sebe i druge.

Da li ste nekada pokušali da napravite nakit? Predlažemo da to probate i da ovaj izazov shvatite kao način relaksacije.

Ako vam se dopadne, s vremena na vreme možete popuniti i kućni budžet izradom nakita. Ulaganja nisu velika. Za početak, napravite nešto sebi, ili se potrudite da osmislite dragoj osobi specijalno dizajniran poklon. Evo i nekoliko saveta.

Koristite internet za sticanje znanja, najpre u oblastima koje vas interesuju za hobi izradu nakita. Ako stignete do nivoa prodaje, moraćete da naučite ponešto o marketingu, e-prodavnici, načinima plaćanja, isporuke…

Informišite se o materijalima koji su vam potrebni, njihovim jeftinijim i skupljim alternativama, kvalitetu…

Sve što nabavite držite na jednom mestu, u posebno pripremljenim kutijama. Iako se čini da ovo nije važan savet, brzo ćete zaključiti koliko vam znači organizovanost kad vam neka sitnica zatreba.

Ako počnete da se bavite izradom nakita kao poslom, biće vam potreban poseban kutak, dobro osvetljen sto, fioke, blokovi za skiciranje, složeniji pribor za rad…

Ukoliko želite da vodite blog i predstavite svoje proizvode, učinite to. Internet prodavnica je nešto složenija opcija, ali sve se može naučiti. Upravo u ovoj oblasti postoji mnogo kreativnih pojedinaca koji prodaju svoje radove putem interneta. Za internet prodavnicu neophodno je da nakit koji nudite bude najbolji koji imate, dobro fotografisan i prezentovan.

Nemojte odbacivati originalne ideje koje vam padnu na pamet, ako vam se čine nemogućim. Opišite ih i napravite crtež, pa im se vratite s vremena na vreme. U industriji nakita odavno su pređene granice klasičnog. Nakit se na najrazličitije načine može fiksirati na odevne predmete i asesoar.

Imajte u vidu da su pokloni bitni za vašu promociju – komad nakita koji ponese vaša prijateljica nekom posebnom prilikom biće vaša najbolja reklama.

Naoružajte se strpljenjem. Izrada nakita je lep hobi ili posao za osobe oba pola, različitih navika, životnih i radnih iskustava. Zahteva vreme za rezultat kakav ste planirali, ali za uzvrat pruža zadovoljstvo ostvarenim.