Hamburg proteruje dizelaše

(Last Updated On: )

Nemački grad Hamburg će od 31. maja zabraniti dizel vozilima koja najviše zagadjuju životnu sredinu da koriste dva puta u gradu, saopštila je gradska vlast, iako je reč o meri koju su i federalna vlada i autoindustrija želeli da izbegnu.

“Ograničenja će se odnositi na sva dizel vozila koja ne poštuju normu Euro šest”, precizira se u saopštenju gradskog odseka za životnu sredinu. To se u najvećem delu odnosi na dizel vozila starija od 2015. godine.

Savezni administrativni sud u Lajpcigu je krajem februara potvrdio dve sudske odluke koje Štutgartu i Dizeldorfu dozvoljavaju zabranu saobraćaja u cilju pročišćavanja vazduha.

Ta odluka je otvorila vrata drugim zagadjenim gradovima, poput Hamburga.

Sud je u obrazloženju precizirao da dizel vozila mogu biti “postepeno” proterana iz ta dva grada, počevši od najstarijih i imajući u vidu izuzetke “za zanatlije i odredjene grupe stanovnika”.

Zabrana saobraćanja će se odnositi na dva sektora od 1.600 i 580 metara na kojima su paneli već postavljeni, a od toga će biti izuzeti lokalni stanovnici, kurirska vozila i hitna pomoć.

To će povećati pritisak na nemačku vladu, koja je već na meti kritika zbog bliskosti s proizvodjačima automobila.

Berlin je odbio da uvede “plave vinjete”, nacionalni mehanizam koji bi omogućio sprovodjenje kontrola u slučajevima zabrane saobraćanja, i više puta se izjasnio protiv ograničenja.

Vlada se zalaže za mere čiji efekti se ne vide odmah, poput uspostavljanja fonda od milijardu evra za pomoć gradovima da razviju mrežu gradskog prevoza ili povećaju broj električnih vozila.

Evropska komisija je odlučila da izvede šest članica EU, medju kojima i Nemačku, pred evropski sud zbog nepoštovanja propisa o kvalitetu vazduha.

Dizel vozila se smatraju najodgovornijim za zagadjenje azotnim oksidima, koji dovode do respiratornih i kardiovaskularnih bolesti.

Izvor: Beta