Gde vam curi novac?

(Last Updated On: February 6, 2019)

Osnovali ste kompaniju ili preduzetničku radnju, proizvodite, pružate usluge… Čini vam se da sve dobro kontrolišete, ali prihodi nisu očekivani i novac kao da negde “curi”… Zbog čega se ovo najčešće dešava – objašnjavaju stručnjaci.

Prva oblast koju treba preispitati je samo računovodstvo – trend koji treba slediti je da se ovi poslovi prepuste agencijama, i potpuno izbace iz firme. Preispitajte da li vam je zaista neophodno da plaćate radnike na poslovima računovodstva, posebno ako ih ima više.

Razmislite o politici zapošljavanja. Da li ste odabrali prave ljude, imate li način da merite njihov učinak, da li oni znaju koja su vaša očekivanja? Problem nekompetentne radne snage može, na duge staze, finansijski potpuno da iscrpi organizaciju.

Kakav je vaš veb sajt i čemu on služi? Bolja politika je postaviti jednostavno rešenje i uložiti u njegovu vidljivost i promociju, nego davati novac na originalan i skup dizajn, a potom ne pratiti posećenost, odnosno efekte.

Analizirajte i marketing. U ovoj oblasti nema kopiranja – vaš biznis ima ciljnu grupu koja se razlikuje od nekih drugih i potrebno je prilagoditi rešenja specifičnoj situaciji.

Proverite izdatke vezane za finansijske i druge transakcije. Da li ste odabrali najoptimalniju banku, špeditera, stručnjaka za takse i carine? Možda plaćate veće iznose nego što je neophodno.

Plaćajte osoblje u sektoru prodaje prema učinku, ili bar analizirajte njihove rezultate i učinite ih javno dostupnim.

Da li preterani iznos dajete na zakup i druge troškove vezane za prostor? Raspitajte se o cenama i manje skupim varijantama.

Kontrolišite troškove kao što su upotreba papira, kancelarijskog materijala, flajera i drugih štampanih materijala.

Kakve su usluge koje nudite kupcima – na primer one vezane za servisiranje i održavanje proizvoda kupljenih kod vas? Nije popularno reći, ali, možda preterujete.

I na kraju – vodite računa o svom i vremenu drugih. Vreme je, indirektno, novac, pa nemojte da ga trošite više nego što je to neophosnopo.