Folksvagen samo odložio investiciju

(Last Updated On: )

Folksvagen ne traži alternativne lokacije za izgradnju nove fabrike automobila u Turskoj, rekao je za Rojters Andreas Tostman, šef proizvodnje nemačke fabrike automobila.

Ranije ovog meseca, nemački proizvođač je saopštio da je odložio odluku o izgradnji fabrike automobila u Turskoj nakon međunarodnih kritika zbog vojne ofanzive u Siriji. 

“Pratimo razvoj događaja. Planovi za Tursku su trenutno na čekanju. Ne gledamo aktivno alternativne lokacije”, rekao je Tostman. Izjava iz nemačke kompanije, došla je dan nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio da će ponovo pokušati da dovede Folksvagen u Srbiju i da će o tome razgovarati sa nemačkim ministrom privrede i energetike Peterom Altmajerom. “Daćemo sve od sebe da dovedemo Folksvagen. Ali, ne bih da budim lažnu nadu. Borićemo se svim srcem, energijom i snagom. Spremamo se za tu posetu kao da Crvenoj Zvezdi ili Partizanu u posetu dolazi Bajern”, rekao je Vučić prilikom boravka u Vranju, dan uoči posete nemačkog ministra. 

Inače, kako podseća Radio slobodna Evropa, u martu ove godine Vučić je posetio centralu firme u Volfsburgu, slikajući se u muzeju oldtajmera. Domaćim medijima je rekao: “Ako u tome uspemo mogu samo da skinem naočare, plačem i kažem – ja sam svoj posao obavio.”  

Prethodno se pojavila informacija i da Hrvatska ulazi “u bitku za investiciju vrednu više od milijardu evra, koliko nemački proizvođač automobila Folksvagen planira da uloži u svoju novu fabriku”. 

Nova fabrika Folksvagena trebalo bi da proizvodi sledeće generacije “folksvagen pasata” i “škode superb” sa maksimalnim godišnjim proizvodnim kapacitetom od preko 300.000 vozila i da zaposli tri hiljade radnika.

Izvor: Radio 021 / Radio slobodna Evropa