Euro 7 standard drastično ublažen

(Last Updated On: )

“Neka odustanu od broja 7 i nazovu ga Euro 6F“. Na ovaj način su aktivisti koji se zalažu za zaštitu životne sredine reagovali na usaglašavanje Evropskog parlamenta oko ublažavanja zahteva Euro 7 standarda za emisiju izduvnih gasova vozila.

„Automobili su pobedili ljude“, „Lobisti auto-industrije bili su jači“, „Vozači se raduju“ – samo su neki od naslova koji se ovih dana mogu videti na naslovnim stranama auto-magazina. A evo šta se zaista dogodilo.

Euro standardi su, da podsetimo, skup zahteva vezanih za oslobađanje štetnih supstanci, koje moraju da zadovolje motorna vozila pre nego što dobiju saglasnost za prodaju u Evropskoj uniji. Uglavnom su propisani maksimumi oslobađanja izduvnih gasova kao što su ugljen-monoksid, azotni oksidi, ugljovodonici i sitne čestice. Dosadašnji standardi bili su različiti za automobile na jednoj i autobuse i kamione na drugoj strani. Euro 7 standard, koji je predstavljen u novembru 2022. godine, spaja sve grupe i uključuje električne automobile, uz izvesna prilagođavanja za svaku kategoriju. Prvi put se posebno procenjuju čestice koje se oslobađaju iz guma i kočnica.

Detaljnu analizu pozitivnih efekata na životnu sredinu i optimizam predlagača ubrzo su zamenile sumnje. Osnovno pitanje bilo je koliko će sve to da košta proizvođače automobila i vozače. I da li će se ovi poslednji, sa željom da uštede, opredeliti za polovna jeftinija vozila i tako vratiti na Euro 5 i 6 standard, odnosno veće zagađenje.

U raspravu su se, zatim, uključili proizvođači automobila. Njihov argument je bio da će Euro 7, onako kako je zamišljen, usporiti prelazak na električne automobile. Ako je jedna kompanija daleko odmakla u proizvodnji električnih vozila i postepeno ukida linije za „klasične“ automobile, zbog čega je primoravati da dodatno investira u alate i sve drugo vezano za Euro 7 standarde. Lobisti navode i okvirne iznose interesantne kupcima. Euro 7 standard podići će, u proseku, cenu automobila za 2.000 evra, a cenu kamiona za 12.000 evra. Doći će do pada prodaje, smanjenog profita, otpuštanja radnika…

Evropski parlament pokušao je da napravi kompromis, ali on je daleko od prvobitnog Euro 7 standarda. Standardi za izduvne gasove za automobile praktično su vraćeni na Euro 6 nivoe, uz izvesne zahteve vezane za čestice od kočnica i guma. Jedan broj pitanja je i dalje otvoren. Usvajanje finalne verzije očekuje se sredinom 2024. godine, a stupanje na snagu Euro 7 standarda u julu 2025. godine.