Dva tehnološka skoka u 2023. godini

(Last Updated On: )

Stručnjaci za informaciono-komunikacione tehnologije predlažu da obavezno izdvojimo dva tech noviteta koje smo dobili u odlazećoj godini – čuveni Chat GPT, i samo pravim ljubiteljima poznati Apple Vision Pro. Iako su oba revolucionarna, među njima je najmanje jedna značajna razlika. Prvi je besplatan alat dostupan svima, a drugi su naočare za proširenu stvarnost, koje će biti masovno u prodaji u narednoj godini, po ceni od 1.000 – 3.500 dolara.

Chat GPT je novi model generisanja teksta koji koristi duboko učenje i veštačku inteligenciju da proizvede tekstove na osnovu zadatih ključnih reči. Chat GPT je posebno dizajniran za čet aplikacije, gde je potrebno da se tekst prilagodi kontekstu, stilu i nameri korisnika, na različite teme i u različitim formatima kao što su blog postovi, pesme, vesti, reklame…

Chat GPT može da stvara originalne i zanimljive tekstove koji privlače pažnju čitalaca. Alat komunicira sa korisnicima odgovarajući na njihova pitanja, zahteve i komentare, a može i da predlaže izmene za poboljšanje teksta koji je generisao. Princip rada je, generalno, oslanjanje na ogromnu bazu podataka sa interneta i iz drugih izvora. Zanimljivo je da ovaj alat-robot poštuje pravila i etičke standarde, pa odbija da generiše tekst koji otkriva lične podatke, koji je potencijalno uvredljiv, ili štetan.

Apple je u ovoj godini predstavio svoj novi proizvod – Apple Vision Pro naočare, koje pružaju korisnicima iskustvo proširene stvarnosti (AR) i virtuelne stvarnosti (VR). Naočare, međutim, nisu samo jedne od mnogih, pošto poseduju niz superiornih karakteristika.

Razlika se vidi već na prvi pogled. Naočare su ultra lagane i poluprovidne. Težina im je 150 grama i imaju debljinu od 8 milimetara. Poseduju dva ekrana sa 4K rezolucijom, jedan za svako oko, koji omogućavaju kristalno jasan prikaz sadržaja. Vidno polje je 120 stepeni, što je znatno više od do sada uobičajenih 90 stepeni.

Apple Vision Pro naočare imaju više senzora koji prate pokrete glave, očiju i ruku korisnika, kao i njegov položaj u prostoru. Kamera od 12 megapiksela snima okolinu i omogućava interakciju sa virtuelnim objektima. Naočare se bežično povezuju sa iPhone ili iPad uređajima koji služe kao procesor i memorija za naočare, što smanjuje njihovu težinu i potrošnju energije. Baterija traje oko četiri sata neprekidnog korišćenja.

Apple nudi veliki izbor sadržaja i aplikacija za svoje naočare, uključujući igre, filmove, edukaciju, umetnost, sport, putovanja… Korisnik može da bira između različitih režima rada – AR, VR ili mešoviti režim (MR), u zavisnosti od toga šta želi da doživi.

Vlasnici Apple uređaja sigurno će Apple Vision Pro poželeti i nabaviti. Ostaje samo pitanje kada – u 2024. godini možda ne, ali svakako u nekoj od narednih.