Davos 2020 – 50. izdanje samita

(Last Updated On: )

Od 21. do 24. januara švajcarski planinski turistički centar Davos još jednom će biti mesto u koje se upiru oči planete. Najmoćniji lideri, donosioci globalno važnih odluka, poslovna i ekonomska elita, ugledni predstavnici organizacija civilnog društva, kulturni i javni radnici… pokušaće, na godišnjem samitu Svetskog ekonomskog foruma, da daju odgovore na urgentna pitanja današnjice.

Šta je to što, osim jubileja, obeležava Davos 2020?

Broj učesnika zaustavio se na 2821. Još uvek se ne zna da li će se pojaviti baš svi, ali su najavljeni, između ostalih, Donald Tramp, Angela Merkel, Antonio Gutereš, princ Čarls, Kristin Lagard, Greta Tunberg…

Iako je jedna od redovnih tema Davosa neravnopravnost žena u radnim uslovima, angažovanju, zaradama, i na ovogodišnjem samitu ubedljivo će dominirati muškarci. Među pozvanima je, naime, samo 24% dama.

Još jedna nelogičnost ozbiljno ugrožava imidž foruma, odnosno odrednicu – “svetski”. Više od trećine učesnika (1052) dolazi iz zapadnoevropskih zemalja! Zatim, sa 740 pozvanih, slede Severnoamerikanci, tako da je dominacija stavova, ekonomskih shvatanja i obrazaca apsolutna.

Najmljađi učesnik ima 13, a najstariji 89 godina.

Učesnicima će dolazak vozom biti refundiran u iznosu od 50% troškova, kao znak da o očuvanju planete treba voditi računa.

Samitu mogu, inače, prisustvovati samo članovi, a članstvo se plaća i može koštati – do 580 hiljada dolara.  Smeštaj u Davosu za vreme samita je skup. Prenoćište u jednokrevetnom apartmanu košta oko 5000 dolara, ali sve to ima smisla kad se uzmu u obzir značajni susreti i veze koje se mogu uspostaviti, tvrde učesnici.

Što se tiče tema, ove godine ih je sedam – pored očekivane, pod nazivom “Kako spasiti planetu”, koja se bavi, pre svega, klimatskim promenama, tu su i “Zdrava budućnost”, “Dalje od geopolitike”, “Tehnologija za dobrobit”, “Društvo i budućnost rada”, “Bolji biznis” i “Više fer ekonomije”.