Dan dostojanstvenog rada

radnici poligraf
(Last Updated On: October 7, 2016)

U svetu se danas obležava 7. oktobar Svetski dan dostojanstvenog rada, a Međunarodna konfederacija sindikata, među kojima i reprezentativne sindikalne centrale u Srbiji – Savez samostalnih sindikata Srbije i UGS Nezavisnost pokrenuli su kampanju pod sloganom “Zaustavimo korporativnu pohlepu”.

radnici

Kampanja ima za cilj skretanje pažnje svetske javnosti na zahteve sindikata koji se tiču otklanjanja uzroka i zaustavljanja ekonomske krize, kao i uspostavljanja nove svetske ekonomije po meri čoveka, saopštio je Savez samostalnih sindikata Srbije, koji poziva sve da se pridruže kampanji i podrže sindikate u borbi za dostojanstven, bezbedan i plaćen rad.

Obeležavajući Dan dostojanstvenog rada, sindikati posebno žele da ukažu na model globalnih lanaca snabdevanja koji dominira svetskom ekonomijom, podstiče eksploataciju i nejednakost, slabi demokratiju i borbu za pravdu, a budućnost čini sve neizvesnijom, navodi se u saopštenju.

Vlade, kako se iznosi, ne uspevaju da regulišu ponašanje multinacionalnih kompanija unutar granica svojih zemalja i na globalnom nivou zbog čega 94 odsto radnika u globalnim lancima snabdevanja predstavlja prikrivenu radnu snagu, koja zarobljena u neformalnom, prekarnom radu, proizvodi robe i usluge.

“Kompanije ih izrabljuju, iznajmljuju, dogovaraju poslovne aranžmane, ostvaruju basnoslovne profite, a pri tom, ne preuzimaju nikakvu odgovornost za svoje zaposlene, ” upozoravaju sindikati i ističu da su oni jedina snaga koja je u stanju da ustane u odbranu radnika i da se bori za pravdu i bolju budućnost.

Izvor: Tanjug