Dajte priliku ugaonoj garnituri

(Last Updated On: )

Ugaone garniture obično ćete zaobići ako imate već opremljen mali stan, pun nameštaja različitih stilova i porekla. Ukoliko, međutim, želite generalno renoviranje, redizajniranje dnevne sobe, ili se tek useljavate u novi prostor, one mogu da budu dobro rešenje.

Najvažniji savet za kupovinu ugaone garniture je da dobro izmerite mesto na koje planirate da je postavite, ali i ulazna vrata i stepenište, pošto se ovaj komad nameštaja ne može lako rastaviti na delove za potrebe transporta.

Proverite i da li ćete, posle postavljanja, moći bez problema da priđete drugim delovima nameštaja, prozoru, prekidaču za svetlo…

Ako vam ne odgovara klasična “L” ugaona garnitura, kod koje se pod pravim uglom spajaju dva sastavna dela, možda je bolje rešenje “U” garnitura, koja ima dva ugla i oblik ćiriličnog slova “P”. Pogledajte dobro ponudu na tržištu. Neke “L” garniture imaju dva jednaka kraka, a postoje i sofe sa lenjivcem, koje imaju produženi dodatak na jednoj strani i podsećaju na ugaonu garnituru.      

Imajte u vidu da postoje i modularne garniture, čije delove možete po želji da pomerate i kombinujete. 

Garnituru ne morate obavezno staviti u ugao. U stanovima sa otvorenim prostorom, garnitura može da posluži kao pregrada između trpezarijskog dela i dnevne sobe.     

Zanimljivo je da su ugaone garniture veoma popularan apartmanski nameštaj u Crnoj Gori, Grčkoj, Hrvatskoj i drugim turističkim primorskim destinacijama, gde se računa da će biti potreban krevet više. Nije uvek udobno ali se, osim za opušteno sedenje ili dremanje, može prenoćiti na ovoj specijalnoj sofi čak i kad ona uopšte nije namenjena za to.

Ako želite u da stan unesete ugaonu garnituru, ona će svakako biti centralni, veoma upadljiv komad nameštaja u vašoj dnevnoj sobi. U skladu sa njom dalje kombinujte slike, police, kafe stočiće, prostirke na podu, boje i materijale, tako da se uklope. Savet je da sve ostalo bude što jednostavnije. 

Dobar efekat se postiže i ako uklonite druge komade nameštaja u potpunosti i ostavite ugaonu garnituru da dominira. Ona je obično lepo tapacirana i dizajnirana tako da može da stoji sama.