Peticija za zabranu rada trgovina nedeljom

(Last Updated On: May 2, 2023)

Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata (ASNS) Ranka Savić izjavila je da je ekonomska politika u Srbiji bazirana na stranim investicijama, a da šestodnevna radna nedelja postaje svakodnevica, što bi trebalo promeniti.

Ona je na skupu potpisivanja peticije za zabranu rada trgovina nedeljom rekla novinarima da već skoro tri godine ASNS “vodi mukotrpnu borbu” sa vlašću i Vladom Srbije da dođe do zabrane rada nedeljom za trgovce.

“Mi smo jedna od retkih zemalja u Evropi koja umesto petodnevne uvodi šestodnevnu radnu nedelju. Danas šoping molovi i svi veliki trgovački lanci rade. Na bruku i sramotu svim vlasnicima i poslodavcima tih tržnih centara, da nemaju toliko poštovanja prema zaposlenima i radnoj snazi”, rekla je Savić. Kako je naglasila, zabrana rada nedeljom treba da bude prvi korak da se sindikat izbori za prava radnika.

Istakla je da ASNS od te ideje neće odustati i da je do sada više od 15.000 potpisa za zabranu rada trgovina nedeljom prikupljeno preko sindikata, a da je do 11 časova u Knez Mihailovoj prikupljeno više od 1.000 potpisa građana za peticiju.

“U ovoj zemlji se vodi ekonomska politika koja je bazirana na stranim investicijama i dolasku stranih investitiora, a kada vodite takvu poltiiku, onda je potpuno normalno da vam stranac kreira radno vreme, on se pita u vezi sa zakonima, kakav će biti položaj radne snage, koliko će ta radna snaga biti plaćena. ASNS će dati sve od sebe da dođe do zabrane rada nedeljom”, rekla je Savić.

Kako je istakla, komunikacija sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nikolom Selakovićem je loša i naglasila da je opravdana akcija platforme “Solidarnost” kojom “traže ministra za rad”.

“Mi imamo pismenu komunikaciju sa ministrom, on je vrlo predusretljiv u pismenoj komunikaciji, ali do danas nismo imali sastanak sa njim. Valjda misli da je radnoj snazi u Srbiji toliko dobro da nema potrebe da razgovara”, rekla je predsenica ASNS-a.

Dodala je da se rad nedeljom plaća radnicima kao i svaki drugi dan i da se samo rad za državne i verske praznike plaća drugačije.

Izvor: Beta