Da li ste za digitalni detoks

(Last Updated On: )

Digitalni detoks pojam je koji se već prepoznaje u javnosti, željnoj da pokuša da se, bar na neko vreme, oslobodi mobilnih telefona. To, međutim, nije lako – u razvijenim zemljama, za koje postoje podaci, odrasle osobe provode prosečno sedam sati dnevno koristeći svoje kompjutere, tablete i telefone.

“Digitalni detoks” ušao je pre pet godina i u Oksfordski rečnik i nove generacije su ga, čini se, prihvatile. Iskustva onih koji se na određeno vreme planski odriču digitalnih tehnologija su pozitivna. Posebno im je zanimljiv napor koji treba uložiti da bi se negovala prijateljstva. Ostajanje sa nekim u vezi poslednjih godina isključivo podrazumeva dogovore putem interneta ili telefona.

Doživljaj svakodnevnog života, takođe, potpuno je drugačiji. “Generacije srednjih godina”, u čiji su život mobilni telefoni ušli naknadno, teško mogu da sagledaju koliko su mladi, suštinski, postali različiti. Oni su odrasli sa telefonima uz koje su vezane sve njhove dnevne obaveze i funkcije.

Mladima je obično teško da se podvrgnu digitalnom detoksu bez podrške prijatelja. Ukoliko i oni ne prestanu da koriste mobilne telefone kao primarne kanale komunikacije, osoba koja se isključi osećaće se izolovano i verovatno će propustiti zanimljive stvari kojima je planirala da se bavi.

Navika da se stalno proverava telefon je vrsta zavisnosti i veliki problem. Nastala je zbog ogromnog broja obaveštenja i informacija koje sa iterneta stižu. Čak i kad njih nema, osoba otvara svoje naloge, portale, poštansko sanduče… kako bi videla da se nešto novo, slučajno, nije dogodilo.

***

Uoliko i vama prvi jutarnji pogled pada na ekran mobilnog telefona (koji vas budi), a pred spavanje obavezno proverite vesti ili poruke, pokušajte sa detoksom. Interesantno je da se, posle nekoliko sedmodnevnih sesija detoksa, korišćenje mobilnih uređaja i kompjutera kod nekih ljudi zaista menja – čovek počinje da ih upotrebljava svesnije, odnosno manje mehanički.

Drugi se, međutim, veoma brzo vraćaju starim navikama.