Da li ste na Pinterestu?

(Last Updated On: )

Društvena mreža sa drugim najvećim skokom broja korisnika u proteklih par godina je Pinterest. Po tom parametru nalazi se odmah iza TikToka, što bi trebalo da znaju zainteresovani za pretrage na internetu, ali i kreatori reklamnih kampanja.

Ako već niste na Pinterestu, predlažemo da napravite nalog i koristite sve što nudi. U prvom redu to je obilje vizuelnih informacija u formi fotografija i video materijala, namenjenih pronalaženju ideja za kreativne poduhvate svih vrsta.

Iako je najbrže rastući, Pintereest je, ipak, daleko iza konkurencije po broju korisnika. Kada će ih dostići, i možda prestići, zavisi od mnogih faktora. Ne precenjujte, međutim, statistiku koja pokazuje da mreža nije u prvih deset na svetu. Ona to zaista nije kada se uzme u obzir nekoliko kineskih mreža, bez ikakvog značaja za naše prostore. Više od 450 miliona mesečno aktivnih naloga na Pinterestu pokazuje da ih ima za preko 100 miliona više od broja stanovnika Sjedinjenih Američkih Država.

Do sada je na platformi sačuvano više od 240 milijardi pinova – interesantnih sadržaja iz najrazličitijih oblasti, koje su kao takve označili korisnici. Ako pogledate njihove profile i pretražite ih prema vašim interesovanjima, pronaći ćete ogromno bogatstvo materijala za posmatranje i čitanje, kao i izvorne linkove za dalje istraživanje.

Pinterest nije mreža za svakodnevno komuniciranje – samo četvrtina korisnika upotrebljava je na dnevnom nivou. Podatak da oko 70% vlasnika naloga lista sadržaje jednom nedeljno, međutim, pokazuje lojalnost, odnosno da oni tačno znaju šta sve tu žele i mogu da pronađu.

Važno je znati još par podataka.

Pinterest koristi približno 60% osoba ženskog pola i 40% osoba muškog pola. Najveće interesovanje vlada za teme vezane za opremanje kuće i dizajn enterijera. Slede recepti za pripremanje hrane, pa pinovi vezani za odevanje, stil, negu i lepotu. Zatim su tu zdravlje, fitnes trendovi, putovanja…

Čak 85% korisnika pretražuje mrežu koristeći mobilnu aplikaciju.

Pinterest je „mreža Amerikanaca“. Blizu 98 miliona korisnika beleži se u SAD, više od 27 miliona u Brazilu, više od 14 miliona u Meksiku, koliko ima i naloga iz Nemačke. U Evropi je veliko interesovanje i u Velikoj Britaniji i Francuskoj. Distribucija po uzrastu je relativno ravnomerno raspoređena – dominiraju, ali ne preterano, osobe u tridesetim.

Dok se broj korisnika na Balkanu ne poveća, Pinterest neće biti preterano interesantan oglašivačima, ali se preporučuje praćenje stanja. Za ostale važi savet – kad vam ponestane inspiracije ili poželite da se opustite i zabavite – svratite na Pinterest.