Cumtobel u Nišu

(Last Updated On: )

Za manje od godinu dana na tržištu će se naći prvi proizvodi iz niškog pogona kompanije Cumtobel (Zumtobel).

Ovo je rečeno na potpisivanju ugovora o izgradnji austrijske fabrike rasvete u Srbiji, koja će zaposliti 1100 radnika. Vrednost investicije je 30,6 miliona evra.

Mapa Cumbotel projekata

Nakon potpisivanja ugovora, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je reč o kompaniji osnovanoj pre 67 godina, koja je gigant u oblasti industrije rasvete.

Po njegovim rečima, Vlada Srbije je obezbedila subvencije od osam miliona evra, što samo pokazuje da nisu tačne tvrdnje da Vlada stranim investitorima obezbedjuje subvencije od po 50.000 evra po zaposlenom.

On je izrazio zadovoljstvo zbog toga što je Cumtobel već kontaktirao lokalni univerzitet i srednje škole iz kojih će regrutovati buduće zaposlene.

“Ulaganja ne donose dobit samo porodicama radnika, već i gradu Nišu koji će imati više novca za infrastrukturu i privlačenje turista, i Niš će to umeti da iskoristi”, rekao je Vučić.

“Niš je danas drugačije mesto nove energije i razvoja i polako ponovo postaje novi industrijski centar Srbije… Polako vraćamo Niš, gradska kasa bolje funkcioniše, nisam potpuno zadovoljan, ali je značajno bolje”, rekao je Vučić. On je posebno zahvalio predsedniku Cumtobela Ulrihu Šumaheru i ocenio da “bez njegove posvećenosti i ljubavi prema Srbiji ne bi bilo moguće da dodje do te investicije”.

Ranije je najavljeno da austrijska kompanija Cumtobel grupa (Zumtobel Group) planira da u Nišu otvori fabriku od 40.000 kvadratnih metara u čiju izgradnju će investirati 30 miliona evra.

Cumtobel grupa je svetski poznat proizvodjač LED-rasvete, jedan od vodećih u oblasti inovativnih rešenja za rasvetu i proizvodnju pratećih komponenti.

U Srbiji posluje od početka prošle godine kada je svoj Centar za projektovanje osvetljenja doselila iz Poljske. Njena beogradska kancelarija je od 1. maja regionalni centar za tržište Srbije, Crne Gore, Turske i Centralne Azije.

Cumtobel grupa iz Dornbirna je kao porodična firma osnovana 1950. godine, a zapošljava 7.000 radnika u 14 proizvodnih pogona na četiri kontinenta i u prodajnim objektima u 90 zemalja.

Izvor: Beta