Cuba Libre

Cuba libre
(Last Updated On: )

All inclusive, ležaljka i palme. Mišićavi Karibljanin uz osmeh donosi koktel. O ivicu čaše okačena kriška limete i suncobrančić…
Priča o jednom od na
jpoznatijih svetskih koktela ipak je mnogo manje romantična od priče o izležavanju na kubanskom pesku. Negde oko 1900. godine u upravo oslobođenoj Havani nastao je koktel prozaičnog naziva Sloboda Kubi! koji je zapravo bio bojni poklič Kubanaca tokom Američko-Španskog rata. Jedna od verzija priče je da koktel nastao tako što je jedan američki vojnik naručio Bacardi sa Coca Colom i kriškom limete, da se piće mnogo svidelo gostima lokala i da se veče nastavilo uz obrtanje tura i poklič Cuba Libre!

Cuba libre

Međutim, koliko god da je Cuba Libre danas popularan koktel, sva moja sećanja su na njegovog skromijeg rođaka rum kolu. Sećam se da su ga ćale i njegovi ortaci stalno pili. U kući je uvek bilo tamnog ruma, domaćeg, najjeftinijeg jelte, beli rum dok nisam porasla nisam ni znala da postoji. Coca Cola se kupovala u staklenim flašama od litar i u špajzu je stajala plastična 6 pack korpa samo za prazne flaše od Coca Cole.
Kasnije sam naučila kako da uparujem Coca Colu sa raznim pićima. Bambus mi je oduvek bio odvratan, ali je zato kombinacija Coca Cola, Pelinkovac i sok od limuna vrhunska. Cuba Libre mi je uvek bio letnja varijanta, zamišljala sam kako ga pijuckam dok ležim na karipskom pesku.

Kako god da je nastao, originalni koktel je bio malkice drugačijeg ukusa nego što smo mi danas navikli. Istoričari, elem, kažu da je izvorna varijanta bila malo gorka jer se u to vreme Coca Cola i dalje pravila sa kokainom pa je predlog eksperata da se u čašu sipne malo nekog gorkog likera kako bi se dobilo na autentičnosti ukusa…

Marija Petrović