Crta posmatra izbore

(Last Updated On: )

Predsedničke izbore koji se danas održavaju u Srbiji prati i CRTA – organizacija civilnog društva koja je aktivna od prošlogodišnjih parlamentarnih izbora. Prenosimo njihovo saopštenje o regularnosti i propustima u prvih nekoliko sati izbornog procesa.

Otvaranje birališta za glasanje prošlo je u skladu sa propisanim procedurama i proces glasanja na većini biračkih mesta teče bez većih problema, rekao je šef posmatračke misije CRTA “Gradjani na straži” Raša Nedeljkov.

Nedeljkov je na konferenciji za novinare rekao da je 87 odsto biračkih mesta otvoreno na vreme, 11 odsto otvoreno je pre vremena, a dva odsto sa zakašnjenjem.

Prema njegovim rečima, otvaranje jednog biračkog mesta u Valjevu kasnilo je dva sata, pa će birači tamo moći da glasaju do 22.00 časa.

On je rekao da na jedan odsto biračkih mesta kontrolni listić nije ubačen u glasačku kutiju na početku samog glasanja, što je bolje nego na vanrednim parlamentarnim izborima prošle godine kada je to bilo na dva odsto biračkih mesta.

Nedeljkov je kazao da ne može govoriti o sistemskim nepravilnostima jer su zabeležni izolovani slučajevi i kao primer naveo tri biračka mesta na kojima su birači mogli da glasaju i bez potvrde identiteta.

Dodao je da je na jedan odsto biračkih mesta zabeležena propagandna kampanja na manje od 50 metara od biračkog mesta, ali je to prekinuto posle upozorenja.

Na otvaranju 12 odsto biračkih mesta nisu bili prisutni svi članovi stalnog sastava biračkog odbora, najviše na jugu Srbije, ali i u Beogradu i Vojvodini, rekao je Nedeljkov.

On je rekao da dva odsto biračkih mesta nije bilo pripremljeno u skladu sa propisanim procedura, a na pet odsto biračkih mesta u zapisnik o radu biračkog odbora nisu zabaležene sve aktivnosti.

Nedeljkov je istakao da ove godine ima tri odsto više biračkih mesta koja su pristupačna osobama sa invaliditetom.

CRTA ima 900 posmatrača na ukupno 450 biračkih mesta.

Izvor: Beta