Bez novih antikovid mera

(Last Updated On: )

Premijerka Srbije Ana Brnabić rekla je nakon sednice Kriznog štaba da se nastavlja sa postojećim merama, iako je medicinski deo zahtevao usvajanje “mnogo restriktivnijih mera”.

Dodala je da su o tome dugo razgovarali i da ona smatra da bi te mere dovele do toga da se “svakako brže smanji broj zaraženih”, ali bi takođe ponovo stala imunizacija.  “Kada uvedemo restriktivne mere – onda će opasti broj zaraženih, a kada ih ukinemo onda će nevakciisani ponovo da se vrate slavljima, svadbama i žurkama i ponovo će broj zaraženih da raste”, rekla je Brnabić. Rešenje je vakcinacija, napomenula je ona. 

Verujem u pamet, odgovornost i ozbljnost naših ljudi, ali verujem i u vakcinaciju. Tako da smo odlučili, uz to da bude jasno šta je tražio medicinski deo, da nastavimo onako kao što smo počeli, sa postojećim merama, uz to da je neophodna vakcinacija – vakcinacija je jedini održivi odgovor na ovu pandemiju“, smatra ona. 

Kako je rekla premijerka, govoreći o epidemiološkoj situaciji, “brojevi su nešto bolji juče i danas, iako su toliko veliki da to ne izgleda tako”. “Juče je bilo, ako se ne varam, 30,9 odsto pozitivnih, deluje da stagnira i polako pada. Takođe, pozitivno u svemu ovome negativnom je što se smanjuje razlika između broja hospitalizovanih i otpuštenih, danas je ta razlika bila samo 100. Deluje da se stabilizuje stvar“, kaže ona. Kako je rekla, do 30 godina starosti imamo 22,7 odsto vakcinisanih, što je, kaže, veoma loše. “To je ono na čemu moramo svi zajedno da radimo. Najbolja opština po stopi vakcinacije je Stari Grad sa 79,2 osto vakcinisanih, nakon toga Savski Venac sa 78. Imamo samo četiri lokalne samouprave u kojima se procenat vakcinisanih do 30 godina starosti iznad 50 odsto“, kaže ona. Ističe da je medicinski deo Kriznog štaba zahtevao da se usvoje mnogo restriktivnije mere. 

Medicinski deo je zahtevao da uvedemo najmanje 10 dana zabranu okupljanja više od pet osoba, zatvaranje svega od 17h, osim objekata neophodnih za svakodnevno snabdevanje, i ukoliko to rezultira u smanjenju broja zaraženih, onda da se pristupi korišćenju kovid propusnica“, kaže Brnabić. Dodala je da su o tome dugo razgovarali i da ona smatra da bi te mere dovele do toga da se “svakako brže smanji broj zaraženih, ali bi takođe i dovele do toga da onda ponovo stane imunizacija”. 

Uz ogradu lekara u okviru Kriznog štaba, mislim da se niko nije iznenadio ovim, za sad nastavljamo onako kako smo počeli. Ja molim, apelujem na sve, da se vakcinišu oni koji nisu, što pre, oni kojima je prošlo 180 dana od revakcinacije da prime što pre treću dozu“, rekla je premijerka. Na pitanje kovid propusnica, kaže da se za sada neće uvoditi jer ih je nemoguće kontrolisati.

Izvor: 021