Ako imate ratnu priču

(Last Updated On: )

Ambasada Francuske i Francuski institut u Srbiji najavili su da će Putujuća izložba o sećanjima na oslobadjanje Srbije 1918. biti predstavljena na jesen i pozvali gradjane da pošalju priče i svedočanstva u vezi sa Prvim svetskim ratom.

Francuski institut u Srbiji organizovaće putujuću izložbu na srpskom i francuskom jeziku, jednu od manifestacija kojom se obeležava 100 godina od oslobodjenja Srbije i od kraja Prvog svetskog rata, kroz dva aspekta – istoriju srpskih gradova i porodična svedočenja o francusko-srpskoj vojnoj i civilnoj solidarnosti.

Izložba će tokom oktobra biti predstavljena u nekoliko gradova Srbije oslobodjenih u oktobru 1918. godine, medju kojima su Vranje, Leskovac, Niš, Pirot, Knjaževac, Zaječar, Negotin i Kladovo, a od 1. novembra, na dan stogodišnjice oslobodjenja Beograda, izložba će biti postavljena u galeriji Francuskog instituta u Beogradu.

Francuski institut uputio je poziv gradjanima Srbije da do 31. maja pošalju priče i svedočanstva u vezi sa Prvim svetskim ratom, a oni koji žele da se odazovu treba da prilože svedočenje ili priču jednog člana porodice čija je sudbina bila povezana sa vojnim i/ili civilnim francusko-srpskim prijateljstvom u periodu 1914-1918, fotografiju koja svedoči o toj porodičnoj priči i sećanju, fotografiju člana porodice koji prilaže svedočenje.

“Prvi svetski rat ostavio je dubok i trajan trag u Srbiji, bio je to period teških patnji i vojnog i civilnog stanovništva. Jedan vek kasnije, kolektivno sećanje, ali i porodična sećanja, čuvaju uspomene na bolne dogadjaje, ali i na solidarnost i prijateljstvo koje je povezalo Srbiju i Francusku u periodu 1914-1918”, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je ta solidarnost bila istovremeno vojna i civilna.

“U 2018. godini se obeležava 100 godina od oslobodjenja Srbije i od kraja Prvog svetskog rata. Francuska vojska je u tome imala značajnu ulogu. Mnogi francuski vojnici su položili svoje živote rame uz rame sa srpskim vojnicima na Solunskom frontu. Ovaj dogadjaj bio je osnova posebnog odnosa koji postoji izmedju Francuske i Srbije od tog vremena, koji je ovekovečen retkim postojanjem spomenika zahvalnosti Francuskoj u nekoj stranoj zemlji”, navela je Ambasada Francuske.

Kako je navedeno, ovi odnosi su “danas u punom ponovnom zamahu, s političke tačke gledišta, ali i sa ekonomske”.

Svečanosti obeležavanja Stogodišnjice 1918. godine su, navodi ambasada, prilika da se podseti koliko su duboke istorijske veze koje Francuska i Srbija održavaju putem svečanosti, izložbi, konferencija i filmova.

Ambasada je najavila i ceremoniju otkrivanja obnovljenog Spomenika zahvalnosti Francuskoj koji se nalazi u Kalemegdanskom parku, u Beogradu.

Radovi na obnovi počeće sredinom marta 2018, a predvidjeno je da budu završeni u avgustu.

Najavljeno je i da će u Ambasadi Francuske na dan oslobodjenja Beograda 1. novembra biti organizovan prijem u prisustvu predstavnika civilnih i vojnih zvaničnika Srbije.