Crna lista prodavaca na Instagramu i Fejsbuku

(Last Updated On: September 15, 2023)

Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) nastavila je sa akcijom evidentiranja trgovaca koji ne posluju u skladu sa Zakonom o elektronskoj trgovini. Ovoga puta fokus je na Facebook i Instagram profilima među kojima ima najviše trgovaca koji se bave prodajom obuće, odeće, suplemenata i dodataka ishrani, parfema, i drugih proizvoda, te vođenje Instagram profila u svrhu prodaje.

Na njihovoj stranici “Crna lista”, možete pogledati popis internet trgovaca koji su evidentirani kao neregistrovani i nepridržavanje zakona. NOPS želi da skrene pažnju potrošačima na ove trgovce kako bi se zaštitila njihova prava i osigurala pravična konkurencija na tržištu.

Važno je napomenuti da lista nije konačna i svakodnevno će biti ažurirana. Ukoliko se trgovci nađu na listi, ali poseduju validan dokaz o tome da posluju u skladu sa Zakonom o elektronskoj trgovini, biće uklonjeni sa liste.

NOPS poziva potrošače koji imaju bilo kakav problem s neregistrovanim trgovcima koji posluju putem društvenih mreža, u ovom slučaju i putem Instagram profila, da im dostave nazive profila. To će im pomoći da prošire listu i omoguće potrošačima da budu bolje informisani prilikom online kupovine.

Važno je da potrošači budu oprezni prilikom online kupovine i da provere da li trgovci posluju u skladu sa zakonima i pravilima kako bi se izbegle moguće prevare ili nepravilnosti.