Vlasnici kredita, pažnja!

vlasnici kredita
(Last Updated On: September 26, 2015)

Vlasnike kredita koji se trude da na vreme otplate svoja zaduženja, sa promenljivim uspehom, prema najavama koje prenosi B92 mogu da iznenade nove mere Narodne banke Srbije. Radi se, naime, o tome da se do kraja godine može desiti da NBS odobri trgovinu nenaplativim potraživanjama građana.

Šta to zaista znači i šta se menja?

Rate kredita u rukama agencija

Aktuelnim zakonom, bankama je dozvoljeno da prodaju isključivo nenaplative kredite privrede.

Koliko je u Srbiji teško otplaćivati stambeni kredit jedino znaju oni koji su se u boljim ekonomskim vremenima odlučili na višedecenijsko zaduženje.

Problem sa švajcarcima još nije rešen, a dodatna briga stiže od najave da Narodna banka razmišlja da dozvoli da njihove neplaćene rate završe u rukama specijalizovanih agencija i fondova.

“Dodatna nepoznanica u čitavoj priči je da li se zapravo radi samo o spinu koji za cilj ima da dodatno zastraši nezadovoljne korisnike bankarskih usluga ili se radi o zataškavanju propusta Narodne banke od pre deset godina koji su i doveli do ovakve situacije”, kaže Vladan Đurić, zaduženi u švajcarskim francima.

money-case-163495_1280

Bankama u Srbiji je skoro 430 milijardi dinara blokirano u nenaplativim kreditima. Od toga građani duguju 74,5 milijarde.

Najava da bi i njihovui krediti mogli da budu prodavani specijalizovanim agencijama i preduzećima zabrinula je mnoge. Da li ima razloga za zabrinutost znaju samo u Narodnoj banci.

U skladu sa Strategijom za rešenje problematičnih kredita koju je Vlada usvojila Centralna banka će do kraja godine razmotriti uvođenje mogućnosti da se sporna potraživanja praktično preprodaju.

“Što se građana tiče, njih štiti Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga, bez obzira da li je kupac banka, ili ako se zakon izmeni, sutra bude neko drugi. Građanin ne može ničim biti doveden u nepovoljniji položaj nego što je do tog trenutka bio. Svi oni ugovorni uslovi koje je inicijalno potpisao sa bankom ostaju na snazi”, objašnjava Petar Sekulić, savetnik guvernera za ekonomska pitanja.

Najava da bi nenaplativa potraživanja mogla da završe u nepoznatim rukama, zadužene je u najmanju ruku iznenadila.

“I u medijima kada su predstavnici NBS govorili o toj temi govorili su da to neće biti, čak da je to nešto što Narodna banka baš neće dozvoliti ni pod kakvim uslovima. Sad vidimo da dolazi ta najava, došlo je do drastičnog zaokreta u tim njihovim stavovima i postavlja se pitanje zašto je to tako”, kaže Dejan Gavrilović, uduruženje bankarskih klijenata “Efektiva”.

Od 2012. kada je zakonski dozvoljen otkup dospelih a nenaplativih potraživanja privrede, ukupno je razmenjeno 78,5 milijardi dinara. Većinu su banke otkupile jedne od drugih dok su naplatu 11,1 milijardi preuzele privatne firme i fondovi.

Izvor: B92