Trguje se sve više regionalno

Globalna trgovina iskazala je u proteklim decenijama rast nezabeležen u istoriji, a svetsko tržište roba i kapitala opšte je prihvaćeno okruženje koje imaju u vidu svi ambiciozni učesnici u razmeni.

Sa porastom neizvesnosti, međutim, tržište počinje da se sužava. Kompanije nisu spremne da se upuste u rizik, tako da se sve više okreću regionalnim partnerima. Upravo ova pojava, koja se i trenutno zapaža, može da bude jedan od signala krize koja se približava.

Ono što je veoma interesantno u samoj pojavi je da ona najviše koristi donosi – Kini. Trgovina unutar Azije gotovo da je bila identična po obimu ukupnoj trgovini azijskih zemalja sa Severnom Amerikom i Evropom. U poslednjim mesecima postaje vidljivo da regionalna trgovina odnosi primat. Azija je međusobno više povezana, što se najbolje vidi na velikim međunarodnim sajmovima, kakav je aktuelni, u Šangaju.

U Evropi i Severnoj Americi trend je sličan.

U obimnom istraživanju u avgustu i septembru, sprovedenom na 8500 kompanija, otkriveno je da je jedan od uzroka okretanja ka domaćem tržištu i bližim susedima i politika, odnosno podrška vlada za takvu orijentaciju.

Procenat firmi iz Evrope i Severne Amerike, koje Aziju vide kao glavno ciljno tržište u budućnosti, počeo je da opada tokom ove godine. Isto je i sa azijskim kompanijama kada se pitanje postavi za severnoameričko tržište.

Za razliku od navedenog, severnoameričke trgovinske firme planiraju da povećaju obim prometa u svom regionu u narednih tri do pet godina. Zemlje azijsko-pacifičke zone kao najveće tržište vide Kinu. I kiineski proizvođači potpuno se uklapaju u nove trgovinske trendove. Dobar broj njih preselio je proizvodnju u azijske države sa najvećim rastom u regionu, kako bi se prodaja i distribucija u ovim zemljama odvijala sa što manje zastoja.

Tekstovi na sličnu temu
Evropa zaostaje za SAD, političke posledice moguće
Rešenje su privatne investicije
Svet dočekuje 2021. godinu
Uticaj Kovida na agro sektor
Oporavak sporiji od očekivanog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *