Razmišljate li o franšizi?

(Last Updated On: )

Ukoliko ste odlučili da se bavite privatnim biznisom, sigurno znate šta je franšiza. Izgleda primamljivo – potpišete franšizni ugovor sa nekim poznatim brendom, a zatim poslujete pod njegovim imenom. Inicijalna ulaganja su manja nego u drugim načinima otpočinjanja posla, zvučno ime garantuje veću sigurnost, modeli poslovanja već su razrađeni, davalac franšize je spreman da sarađuje…

Postoji, ipak, nekoliko stvari o kojima vredi razmisliti.

Pre svega, analizirajte sebe i svoj preduzetnički duh. Da li pripadate osobama koje strogo slede pravila, ili onima koje radije kreiraju svoja pravila? Ako vaš ego ne može da podnese da je neko drugi napravio sistem kome se nema šta dodati ili izmeniti, niste za franšizu. Ukoliko mislite da biste umeli bolje, odustanite.

Uspešni primaoci franšize moraju da budu kooperativni, prilagodljivi, osobe od poverenja, orijentisani na detalje, spremni da naporno rade…

Razmislite i o svojim drugim osobinama kad se opredeljujete za vrstu franšize. Nije isto voditi restoran brze hrane i fitnes centar, na primer. Za fitnes centar je potrebno mnogo više lične komunikacije sa korisnicima usluga, nego za prodavnicu novina.

Poštovanje svih pravila na način kako to čine i drugi primaoci franšize je neophodno za održavanje konzistentnog imidža brenda. Ako pratite precizno procedure i razrađene sisteme, rezultat neće izostati, ali je potrebno unapred saznati koji se zahtevi postavljaju i da li ste vi u stanju da ih u potpunosti sprovedete.

Jedna od najvažnijih stvari je, svakako, pronaći ozbiljnog i odgovornog davaoca franšize. Sve morate detaljno proveriti vezano za njegovu ponudu i poslovanje. Mnogo je realnije i povoljnije tražiti i pronaći brend u usponu nego neki od najjačih za koje se najčešće i vezuje pojam franšize.

Franšiza je najbolja ako je u skladu sa vašim interesovanjima i znanjima, a idealno je da budete pasionirano vezani za neku oblast ili brend kojem možete da doprinesete.

Na kraju, ne zaboravite – franšizno poslovanje vodite vi, sopstvenim ulaganjima, znanjima i drugim kapacitetima i ono može biti, kao i svi drugi vidovi poslovanja, uspešno ili neuspešno.