Profesionalno na sastancima

(Last Updated On: )

Nisu svi sastanci zanimljivi, čak i ako su važni, što ne znači da na sastancima možete da se ponašate onako kako želite. Poruke koje šaljete okruženju za vreme trajanja sastanka mogu da imaju pozitivne ili negativne posledice za poslovanje kompanije za koju radite, ali i za vas lično.

Evo najčešćih grešaka na sastancima koje čine da vas drugi ocene kao neprofesionalnu osobu.

sastanak

Kašnjenje – posebno ako vam se često dešava. Ostavićete utisak osobe koja ne poštuje druge ljude i njihovo vreme. Dođite na sastanak uvek nekoliko minuta ranije.

Razmetanje i hvalisanje pre nego što ste i započeli svoj deo posla. Ustaljeno je mišljenje da ljudi koji govore najviše urade najmanje, pa nemojte dozvoliti da vas ocene kao takvu osobu. Čak i ako ste nešto uspešno završili i imate čime da se pohvalite, pustite da o tome govore drugi.

“Kukanje” i prigovori. Pritužbe na uslove, okolnosti, količinu posla… neka ne postanu vaša navika. Svakako da se ponekad treba požaliti i skrenuti pažnju na probleme, ali će biti bolje da ne predstavljajte sebe kao konstantno frustriranu osobu.

Ne postavljajte suvišna pitanja samo da biste pokazali svoju obrazovanost i stručnost. To je neprofesionalno a zatim, niko ne voli osobe koje pokušavaju na ovaj način da budu u centru pažnje.

Budite uredni i kada su sastanci neformalni. Niko ne voli da razgovara o poslu sa osobom koja izgleda kao da je upravo ustala iz kreveta.

Iznenadno odsustvo sa posla baš na dan sastanka veoma loše utiče na vašu reputaciju, posebno ako to često ponavljate.

Dok traje sastanak ne proveravajte telefon ili laptop, posebno ako je to da biste bili na društvenim mrežama, proverili sportske rezultate, ili bilo šta drugo što nema veze sa poslom.

Ne prekidajte druge dok govore i sačekajte pravi trenutak da uzmete reč. Poštujte sagovornike da bi i oni poštovali vas.

Prilagodite rečnik prilikama – psovanje i žargon nikako nisu za sastanke i radno mesto, čak ni za najneformalnije.