Priznali ili ne, pandemija nas je promenila

(Last Updated On: )

Naučnici i praktičari primetili su, tokom proučavanja posledica kovid pandemije, zanimljivu i važnu pojavu u mentalnom statusu ispitanika. Promene u kognitivnim sposobnostima identifikovane su kod osoba koje su preležale kovid-19, ali i onih koje nisu. Konkretno, radi se o nedostatku koncentracije i pažnje, mentalnoj „magli“, problemima sa učenjem i pamćenjem…

Kriza traje dugo, i upravo to je razlog zbog koga su poremećaji nastali.

U lekarskim ordinacijama simptomi su najočigledniji. Pacijenti se žale da osećaju mentalnu iscrpljenost, a na savete da se opuste uz knjigu ili časopis odgovaraju da imaju problem da prate radnju, orijentišu se u vremenu, zadrže interesovanje… čak i kada su popularne TV serije u pitanju. Čini se, jednostavno, da ništa više nije kao pre.

Najviše su pogođeni učenici, koji su školska predavanja pohađali na drugačiji način. Prave posledice će se videti tek za nekoliko godina, smatraju eksperti, ali već sada je jasno da je u nastavi propušteno mnogo.

Na pojavu usporenosti i smanjene efikasnosti žale se i biznismeni, preduzetnici, direktori, koji imaju problem da „pokrenu“ zaposlene, ali i same sebe.

Zbog čega se sve to dešava?

U jednom trenutku morali smo da usporimo, da se zaključamo, smanjimo sve aktivnosti i stimuluse, ukinemo uobičajeno izražavanje emocija, zaboravimo na planove… U isto to vreme preplavio nas je strah za egzistenciju, zdravlje, život, upoznali smo ekstremnu neizvesnost. Saznali smo šta su zaista značile epidemije i pandemije u prošlosti, i kako su strašne posledice imale.   

Naučnici koji se bave funkcionisanjem mozga objašnjavaju da mentalni umor ima sasvim konkretne uzroke. Mozgu su potrebni novi stimulusi da bi bio aktivan, što nije imao. U stanju stresa, sa mnogo štetnih hormona i neizvesnosti, nervni sistem se adaptirao na urođen način – povlačenjem, usporavanjem…

Nije, dakle, „do vas“. Niste jedini, niste problem sa koncentracijom i pamćenjem „izmislili“ zato što ste „preosetljivi“, ili zato što tražite izvesne povlastice, opravdanja…

Pandemija je ostavila posledice.

Vaš mozak je fleksibilan i oporaviće se, sigurno, ali mu je potrebno vreme.

Što više aktivnosti, stimulusa, uživanja u svakom trenutku, uz što manje briga, čak i kad vam se čini da vam „loše ide“, ubrzaće povratak vašeg mentalnog i fizičkog stanja… na „pred-kovid“ režim funkcionisanja.