Priča kao sadržaj na sajtu

(Last Updated On: April 28, 2016)

Uobičajen sadržaj veb sajta jedne kompanije uglavnom je svima poznat. Pored opštih informacija o firmi, opisa proizvoda i usluga koji se nude, kratkih vesti i kontakt podataka, potrebno je tekst dopuniti fotografijama i izabrati primereno dizajn rešenje.

Veoma često se, međutim, propušta primena komunikacionih pravila koja, dokazano, privlače posetioce i kupce. Tri su najvažnija, i nikako ih ne treba zanemariti, a svode se na potrebu da kupac, umesto pojedinačnih podataka, čuje priču. Razvoj događaja, ukoliko je ispričan na dopadljiv način, pobuđuje interesovanje, pa tako u svoju internet prezentaciju uključite sledeće zapise.

1. Priču kupca. Kupac dolazi kod vas sa problemom koji nije uspeo da reši, vidi osobine vašeg proizvoda ili usluge, odlučuje se za njega i na kraju dobija uštedu ili drugu sličnu korist, koja dovodi do njegovog zadovoljstva. Još bolje je ako ga citirate sa potpisom, ili čak snimite i postavite video.

2. Priču kompanije. Slično kao prethodno, ni kompaniji nije išlo uvek lako. Nastala je kao mala, iz određenih prepoznatih potreba, a zatim se razvijala. Sve velike kompanije navode da su “počele iz garaže” i to ima smisla – čitaoci su zainteresovaniji za događaje koji se smenjuju i istorijat razvoja, sa usponima i padovima, sve do konačnog uspeha, naravno.

3. Vašu ličnu emotivnu priču. Kupci vole da znaju detalje o vlasnicima i direktorima kompanije prodavca, a vi sigurno imate šta da kažete o početnim dilemama, strahovima, nadanjima i putu koji ste prošli. Što autentičnije – to bolje. Ljudi se na taj način vezuju za brend i njihova lojalnost raste. Sam veb sajt nije pravo mesto za baš sva “otvaranja duše”, pa se deo može saopštiti u blogu ili na društvenim mrežama, koje će biti vešto povezane sa samom veb prezentacijom.