Pandemija u Srbiji ubrzava

(Last Updated On: March 23, 2020)

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić izjavila je danas na konferenciji za štampu da je praktično od juče počeo trend ubrzavanja širenja zaraze koronavirusom i da su naredni dani izuzetno važni u borbi protiv te epidemije.

Brnabić je prenela da je to zajednički stav stručnjaka koji se bave ovim problemom iznet na današnjem sastanku Kriznog štaba.

Premijerka je podsetila na to da je danas trinaesti dan od kako je virus registrovan u Srbiji, te da se borba protiv njega nastavlja, a da se nadležni pripremaju još adekvatnije i bolje za predstojeći period.

Ona je precizirala da je u Srbiji do danas ukupno 89 potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, a da je na respiratoru šest građana, izrazivši

zadovoljstvo zbog činjenice da se uvedene mere protiv širenja zaraze uglavnom poštuju.

Prema njenim rečima, jedan pacijent u KC Niš je već nekoliko dana na respiratorima zbog sezonskog gripa, ali je naknadno testom utvrđeno da ima koronu.

Brnabić je najavila da će sutra imati dobre vesti u vezi dostupnosti sredstava za dezinfekciju i da će građanima biti na raspolaganju bezbedne količine.

Ona je ukazala na to da za vikend očekujemo prve značajne donacije zaštitne opreme i drugih aparata iz Kine, koje je, kako je rekla, obezbedio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednica Vlade je apelovala na maksimalnu ozbiljnost, samodisciplinu, solidarnost i razumevanje i istakla da je ovo borba svakog pojedinca za celo naše društvo i zemlju.

Brnabić je objasnila da odlaganje plaćanja računa važi samo za penzionere i starije od 65 godina koji zbog zabrane ne mogu da idu da plate, a da za sve ostale građane ta obaveza ostaje.

Ona je naglasila da računi moraju da se plate kako bi se sačuvali država i privreda i obezbedili prihodi da bi se ulagalo u zdravstvo i ostalo.

Ogroman problem na granicama

Premijerka je ukazala na neočekivan, gotovo neverovatan broj naših državljana iz inostranstva, koji, i pored svih apela, dolaze u zemlju, i poručila da bi akt patriotizma u ovom momentu, bio da ostanu u zemljama u kojima žive i rade.

Naša molba je bila da ostaju u zemljama u kojima žive i borave, da se ne vraćaju, jer je teško iskontrolisati kretanje, a oni moraju da budu u izolaciji 14 do 28 dana. U tom slučaju, šta god da se desi, naš zdravstveni sistem će biti opterećen, rekla je Brnabić.

Prema njenim rečima, zbog toga što svi apeli nisu bili naročito uspešni, imamo gužvu na Horgošu ili Batrovcima, kolone duge i po 15 ili 20 kilometara, pri čemu se od 14. marta do jutros u 8 časova, 65.142 građana koji su živeli i boravili u inostranstvu vratilo u Srbiju.

Brnabić je ukazala i na to da je poseban izazov to što postoje konkretni podaci da se u Srbiju u poslednjih 48 sati vraćaju i naši građani iz inostranstva, kojima je u tim zemljama potvrđeno da su zaraženi, koji lekovima snižavaju temperature, i dolaze ovde.

To je još jedan novi izazov i zbog toga smo odlučili da dodatno pooštrimo mere i sankcije, kako bismo probali da sačuvamo populaciju u Srbiji, rekla je Brnabić i primetila da je verovatno svako od nas čuo ili zna za makar jednu osobu koja se vratila i ne poštuje meru obavezne samoizolacije.

Imamo i brojne građane koji se vraćaju i koji su odgovorni, ali je patriotski bilo ostati tamo gde su se našli, jer onda makar ne bi opteretili naš zdravstveni sistem, već bi se lečili tamo gde rade i, na kraju, plaćaju poreze. Ali, tamo se uglavnom zdravstvena zaštita plaća, a kod nas je uglavnom besplatna, naglasila je Brnabić.

Ona je ponovila da je to nešto što u ovom momentu neizmerno opterećuje državu, jer se mora zaštititi naš zdravstveni sistem i medicinski radnici.

Videli ste svi i primere naših fudbalera, koji dolaze iz inostranstva, gde imaju milionske ugovore, koji dolaze ovde i nisu u samoizolaciji i to je posebno nešto sa čim će se suočavati naši nadležni organi, napomenula je ona.

Brnabić je ukazala na to da Kancelarija za IT i eUpravu i MUP rade zajedno sa pojedinim kompanijama na posebnoj aplikaciji e-karantin, koja će nadležnima pomoći da na najefikasniji način prate i kontrolišu da li se samoizolacija poštuje, poručivši da će pripadnici naše dijaspore koji večeras ulaze u zemlju morati da poštuju policijski čas.

Morate da u 20 časova stanete gde ste i čekate do 5 ujutru, poručila je Brnabić i dodala da će od jutra svi koji nemaju boravište u Srbiji biti upućivani u Morović.

Premijerka se osvrnula i na pacijente koji su u samozilaciji, a koji su dokazano inficirani, rekavši da sa njima nema problema.

Oni su u kontaktu sa lekarima iz Beograda, Niša i Kragujevca, svakodnevno, više puta dnevno. Lekari sa klinika koje su zadužene za pacijente ih zovu nekoliko puta dnevno da provere opšte stanje. O njima nisam pričala, jer sa njima nema problema, rekla je Brnabić.

Saopštenje Vlade Srbije