Održavanje ograda od kovanog gvožđa

(Last Updated On: )

Trajno, atraktivno i kvalitetno, kovano gvožđe osvaja još jednom svet gradnje. Korišćeno intenzivno u Evropi između 16. i 19. veka, a kasnije zamenjivano drugim, savremenijim materijalima, kovano gvožđe se vraća kao znak stila i poštovanja pravih vrednosti.

Od kovanog gvožđa uglavnom se prave ograde za dvorišta, kapije, zaštitne rešetke na prozorima, mada se kovani gelenderi, detalji na ložištima i drugim upotrebnim predmetima mogu naći i u enterijeru.

Kovano gvožđe nije jeftino. Ono je napravljeno da traje generacijama. Kad jednom ulože novac i dobiju ono što su želeli, pitanje koje vlasnici najčešće postavljaju je – kako održavati kovano gvožđe na otvorenom.

Evo nekoliko saveta.

Najveći neprijatelj gvožđa je rđa, koju izazivaju kiša i vlaga u vazduhu. Udaljite sve korovske biljke od ograda i gelendera – iako mogu da izgledaju lepo, puzavice imaju najveći potencijal da im naškode.

Predmete od kovanog gvožđa najbolje ćete zaštititi nanošenjem nekog od premaza. Raspitajte se kod majstora specijalizovanih za kovano gvožđe koji preporučuju, a imajte u vidu da u obzir dolaze oni na bazi voska, različite vrste farbi i posebnih premaza protiv rđe.  

Čistite redovno ograde i gelendere toplom vodom i sredstvima na bazi sapuna. Očistite mrlje od rđe pre nego što ona ošteti površinu gvožđa. Koristite male četkice, kao što je četkica za zube, da dobro očistite najmanje površine. “Isperite” površinu ograde zatim čistom vodom i ostavite da se osuši.

Ukoliko primetite da su ostale fleke rđe koje ne mogu da se skinu, koristite šmirglu ili finu žičanu gužvu za sudove da ostružete rđu, a zatim to mesto prekrijte voskom, farbom, ili zaštitnim premazom.

Najvažnije je da “zdravlje” predmeta od kovanog gvožđa proveravate redovno. Najmanje jednom godišnje trebalo bi izvršiti detaljnu inspekciju spojeva, mesta na kojima je ograda ukopana, i kompletne površine. Ako je ograda ofarbana, potrebno je proveriti eventualne pukotine na farbi i uraditi reparaciju.

Rđa se veoma brzo širi i nagriza gvožđe, tako da je to jedini proces koji se nikako ne sme dozvoliti.