Ne gubite vreme!

(Last Updated On: January 23, 2016)

Preduzetnici, ne gubite vreme! Savete koji slede trebalo bi da poslušaju svi koji imaju sopstveni biznis, a i zaposlenima kod poslodavca, ma ko on bio, dobro će doći.

Neverovatno je koliko vremena dnevno provedemo u potpuno beskorisnim aktivnostima na internetu, koje, doduše, mogu da relaksiraju, ali i skrenu pažnju sa mnogo važnijih obaveza. A šta tek reći za televiziju i gubljenje vremena na mnoge druge, uobičajene, načine.

U pitanju su loše navike i treba ih se rešiti što pre, ali je korisno da ih prvo upoznamo.

internet

Koliko puta, na primer, proveravate elektronsku poštu? Obično je dovoljno to činiti par puta dnevno, ali ukoliko, čim vam se nešto ne radi, pobegnete u proveru e-mail inbox-a – u pitanju je loša navika i treba je menjati. Ne prekidajte posao koji ste započeli kako biste proverili e-mail!

Isto se može reći i za proveravanje statusa na društvenim mrežama i ostajanje tamo izvesno vreme, što u velikoj meri smanjuje produktivnost.

Ne odlažite za sutra poslove za koje znate da je dobro da ih uradite danas. Rezervišite vreme za njih i nemojte dozvoliti da vas u toku tog, rezervisanog vremena, bilo šta ometa.

Ne obavljajte više poslova u isto vreme. Osobe koje tvrde da ovo mogu da rade, u stvarnosti postižu lošije rezultate. Ukoliko ste u prilici da budete nekome šef ili poslodavac – ne tražite nikada ovu osobinu od zaposlenih.

Čitanje nevažnih tekstova i blogova još je jedan način gubljenja vremena na internetu. Ako primetite da umesto onoga što vam je u tom trenutku potrebno i korisno čitate ono što vam je interesantno – loša navika postoji i treba je menjati.

Ne proveravajte šta rade druge osobe kojima ste poverili deo posla, bez obzira da li se radi o biznisu ili kućnim obavezama. Možda neće to uraditi na isti načina ko vi, ali gubljenje vremena na takozvani “micromanaging” svakako vam neće koristiti

Gledanje televizije, filmova i video snimaka takođe može da oduzme mnogo više vremena nego što smo spremni da priznamo. Na ekranima se često nalaze sadržaji koji nas uopšte ne interesuju i nikakve veze sa nama nemaju, a mi ih ipak – gledamo. I gubimo vreme.