Kako negovati ličnu kreativnost

(Last Updated On: )

U strahu od gubitka radnih mesta u skorijoj ili nešto daljoj budućnosti, mnogi se pitaju koje osobine treba usavršavati kako bi čovek postao konkurentan mašinama. Odgovor na ovo pitanje upućuje na sposobnost koju mnogi zapostavljaju. Veštačka inteligencija zameniće ljude na određenim poslovima, ali nikada neće dostići nivo kreativnosti koji poseduje čovek.

Originalnost, stvaralaštvo, inovativnost, kreativnost… prognane su iz savremenog života, upravo razvojem tehnike i tehnologije. Dozvolili smo da sve što je moguće pojednostavimo, detalje zanemarimo, a poslove obavljamo sa minimumom ličnog napora i angažovanja. Tako smo po strani ostavili pronalaženje novih modela rešavanja problema, i uživanje u uspesima.

Sopstvenu kreativnost može da neguje svaka osoba, uz pridržavanje nekoliko jednostavnih saveta.

Učite nove stvari i veštine i razvijajte kod sebe radoznalost. To mogu da budu znanja iz oblasti posla, ali i sva druga koja se odnose na hobije ili praktične aktivnosti u svakodnevnom životu.

Da li volite svoj posao i poziv? Čak i kad odgovor nije pozitivan, pronađite aspekte koji su vam interesantni i potrudite se da tu proučavate, razvijate nove ideje i pronalazite rešenja.

Kad razmišljate o problemu i pokušavate da ga rešite na kreativan način, pravite pauze čim osetite potrebu. Ne vršite pritisak na sebe, promenite okruženje i prošetajte, bavite se nečim drugim… Kad se vratite zadatku, sasvim sigurno ćete, odmoreni, imati bolji uvid i brže pronaći rešenje.

Bavite se u pauzama fizičkom aktivnošću. Ne zaboravite da je ona odlična za bolje funkcionisanje mozga i „resetovanje“.

Kad vežbate svoju kreativnost ili je razvijate na novim poljima u okolnostima koje možete da kontrolišete, izaberite vreme, mesto i uslove koji vam najviše odgovaraju. To može da bude određeno doba dana, tišina ili rad uz muziku, prigušeno ili jako svetlo, radni sto ili udobna fotelja…

Za negovanje kreativnosti neophodno je odvojiti vreme. Ne možete sedeti i čekati da „dobijete inspiraciju“, da vam „sine ideja“ i da u trenutku, bez napora, do vas nekim čudom stigne pobedničko rešenje. Kreativnost se uči, vežba, kroz niz pokušaja i pogrešaka, analizu rezultata, i razmišljanje o dobrim i lošim stranama svakog ishoda.

Učite se i saradnji u kreativnim aktivnostima – pitajte druge za iskreno mišljenje o problemu kojim se bavite. Ponekad će vas baš razgovor podstaći da dobijete brže jedinstvena rešenja vredna pažnje.