I 37 stepeni je povišena temperatura

(Last Updated On: February 9, 2020)

Nauka vremenom dolazi do novih saznanja, koja veoma sporo menjaju navike ukorenjene desetinama, pa i stotinama godina. Koliko ljudi, na primer, zna da se telesna temperatura od 37 stepeni Celzijusa, izmerena ispod pazuha, smatra, prema najnovijim istraživanjima, povišenom?

Činjenica je da telesna temperatura varira, i da to ima veze sa godinama starosti, fizičkom aktivnošću, dobom dana… Zdravlje je, međutim, važna stvar i signale koje šalje organizam treba pratiti i tretirati veoma ozbiljno. Ako naučnici koji se određenim problemom bave skrenu pažnju da se nešto promenilo, neophodno ih je saslušati.

A oni tvrde sledeće.

Više od 150 godina poštovan je stav da je normalna temperatura tela između 36,1 i 37,2 stepena Celzijusa. To je, što je najzanimljivije, bilo tačno. U veku koji je za nama ljudi su se bukvalno – ohladili. Prosečna temperatura se spustila za gotovo čitav stepen, i sada je granična vrednost postavljena na 36,6 stepeni Celzijusa. Kod osoba ženskog pola promena je nešto veća nego kod muškaraca, ali se novi standard, prema istraživačima sa Stanford univerziteta, može smatrati kao ispravan.

Zbog čega je došlo do ovoga?

Naučnici objašnjavaju da su ljudska bića u stalnom procesu promena, transformisanja, i da je to na dugi rok vidljivo. Postali smo, prosečno, viši i teži, a to su samo neki od uzroka pada prosečne temperature. Imamo, zatim, bolju medicinsku zaštitu, hronične bolesti držimo lekovima pod kontrolom, živimo udobnije, u uslovima zagrejanih stanova zimi a rashlađenih leti, ishrana nam je kvalitetnija… Telo polako gubi sposobnost i potrebu da se bori i postaje sve pasivnije, metabolički procesi su usporeniji i temperatura pada.       

Pojedini lekari se ne slažu sa novim nalazima i tvrde da je temperatura, ona oko proseka, manje-više individualna stvar. Važno je da organizam poseduje termoregulaciju i da se bori protiv ugrožavanja zdravlja. Temperatura preko 37,5 stepeni svakako je znak da se nešto dešava, kao i ona ispod 35 stepeni. Potrebno je, kažu oni, kontrolisati i sve druge pokazatelje, pa tek onda doneti zaključak.    

Kome god mišljenju da se priklonite, čini se da ostaje savet – kad vaša temperatura stigne do 37 stepeni, potrebno je da je pratite i potražite savet lekara ako na tom nivou ostane duže.