Evropske zemlje u borbi protiv pušenja

(Last Updated On: )

Najava ministarke zdravlja Danice Grujičić da bi naredne godine mogao biti donet zakon o zabrani pušenja u svim javnim zatvorenim prostorima izazvala je reakcije pušača, ali i ugostitelja. Upravo ova delatnost prva bi bila na udaru, pošto bi se promet sigurno smanjio, pa čak i prestao rad zbog neisplativosti poslovanja.

Da li je tako i u drugim državama, i da li se mi to samo usklađujemo sa evropskom politikom, ili idemo „korak ispred“?

Činjenica je da su neke zemlje otišle daleko u regulativi. Ako se pogleda mapa sa podacima u ovoj oblasti, najveće restrikcije, uz poštovanje istih i veliku podršku javnosti, uvele su Španija, Velika Britanija, Francuska, skandinavske zemlje, Holandija, Turska, kao i naši susedi – Mađarska i Rumunija. Crvenom bojom, uz napomenu da ne brinu o zdravlju Evropljana, obeležene su države Balkana, ali i Nemačka, Švajcarska, Belorusija. Ostale zemlje su negde između, uz više slučajeva dobrih zakona i odsustva njihovog poštovanja, ili obrnuto.

Zabrana pušenja u restoranima, na radnim mestima i u vozilima javnog prevoza gotovo u celoj Evropi je na snazi, ali je u nekim zemljama delimična. Latvija, Litvanija i Španija imaju delimičnu zabranu i u baštama, i na terasama. U Portugalu se ove jeseni očekuje usvajanje zakona koji bi zabranio pušenje na otvorenim javnim prostorima i ograničio drastično prodaju klasičnih i e-cigareta. Albanija je uvela potpunu zabranu na radnim mestima, u zatvorenom i na otvorenom.

U Italiji, Turskoj, Latviji i Litvaniji ne sme se pušiti ni u privatnim automobilima. U Španiji, Rumuniji, Belorusiji, Estoniji, Latviji i Portugalu uvedena je delimična zabrana pušenje na javnim plažama i u parkovima. Obično se ova ograničenja odnose na prisustvo maloletnih lica, koja je neophodno zaštititi od pasivnog udisanja dima.

Pušenje predstavlja, prema procenama Svetske zdravstvene organizacije, najveću pretnju za javno zdravlje. U Srbiji je situacija zabrinjavajuća. Prema podacima iz 2019. godine, nalazimo se u evropskom vrhu po projektovanom broju smrtnih slučajeva koji se direkno povezuju sa pušenjem. Ipred nas su Makedonija i Crna Gora. Pored njih, u svetu su u većem riziku od Srbije samo još Papua Nova Gvineja, Kambodža, Mongolija, Nepal i Lesoto.