Dodatni novac za mala i srednja inovativna preduzeća

(Last Updated On: )

Finansiranje podržano od strane EIF dostupno je preko ProCredit banaka u Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi, a namenjeno je kompanijama koje koriste nove tehnologije i proizvode u nekoj od jedanaest zemalja. Reč je o specifičnoj garancijskoj šemi, koja inovativnim preduzećima omogućuje lakši pristup finansiranju i kredite uz znatno manje obezbeđenja, a ova šema je već dostupna u Srbiji, Albaniji, Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Gruziji, Nemačkoj, Grčkoj, Moldaviji, Republici Severnoj Makedoniji, Rumuniji i Ukrajini. Do danas, sporazumi potpisani sa ProCredit grupom su već podržali preko 2.000 inovativnih MSP, uglavnom u sektorima proizvodnje i trgovine na veliko i malo, a planira se finansiranje mnogih drugih u narednim godinama.

Ovi sporazumi su potpisani uz inicijativu Evropske komisije InnovFin, podržane programom za istraživanje i inovacije Horizon 2020. InnovFin inicijativa omogućava bankama učesnicama kreditiranje inovativnih kompanija uz garancije koje obezbeđuje EIF. Sporazumi potpisani u zemljama članicama Evropske unije su omogućeni zahvaljujući podršci Evropskog fonda za strateška ulaganja (EFSU). EFSU je okosnica Investicionog plana za Evropu Evropske komisije, poznatog i kao Junkerov plan.

Potpredsednik Evropske komisije Jyrki Katainen, zadužen za zapošljavanje, rast, investicije i konkurentnost, rekao je:„Dve godine nakon što smo najavili 820 miliona evra za podršku malim i srednjim preduzećima u jedanaest zemalja, Evropski investicioni fond i ProCredit udvostručuju svoju finansijsku podršku, što znači da je 1,62 milijarde evra sada na raspolaganju za finansiranje malih i srednjih preduzeća u ovim zemljama. Ovim je nastavljena i povećana podrška Evropske unije koja će kreirati opipljivu razliku za hiljade ljudi sa inovativnim poslovnim idejama, a kojima je potrebno finansiranje, čime se povećava spisak od 2.000 malih i srednjih preduzeća koja su već iskoristili pogodnosti ove šeme”.

Izvršni direktor EIF-a, Pier Luigi Gilibert, rekao je: „Oduševljeni smo što InnovFin MSP sporazumi o garancijama sa ProCredit bankama donose ovako pozitivne rezultate. Dobro razvijena distributivna mreža ProCredit grupe, u kombinaciji sa iskustvom u kreditiranju malih i srednjih preduzeća, doprinosi tome da krediti podržani od strane Evropske komisije mogu da budu brzo distribuirani na teritorijama jedanaest zemalja. Ove transakcije kompanijama olakšavaju pristup finansijama EU fonda, kako bi svoje inovativne planove ostvarili širom Evrope”.

Dr Claus Peter Zeitinger, predsednik Upravnog odbora ProCredit Holdinga je dodao:„Proširenje našeg sporazuma je važan znak za našu grupu. On pokazuje našim klijentima da će investiranje u inovativna mala i srednja preduzeća u Jugoistočnoj i Istočnoj Evropi i ubuduće biti podržavano od strane Evropske unije, ali i da je razvojni doprinos ProCredit banaka u matičnim zemljama prepoznat od strane Evropske unije”.