Zadruge su rešenje

(Last Updated On: July 3, 2018)

Ministar zadužen za regionalni razvoj Milan Krkobabić pozvao je zadrugare sa područja Nišavskog okruga da se prijave na konkurs za dodelu podsticajnih sredstava za razvoj zadruga za koji je ove godine obezbedjeno 825 miliona dinara.

Krkobabić je rekao da Vlada Srbije namerava da da tim sredstvima pomogne osnivanje i razvoj 60 do 70 zadruga.

“Očekujemo osnivanje novih povrtarskih, voćarskih, pčelarskih, složenih zadruga. Novac će biti odobren za nabavku osnovnog stada, višegodišnjih zasta, nove tehnologije”, rekao je Krkobabić.

Krkobabić je objasnio da će plan “500 zadruga za 500 sela” za tri godine sigurno biti premašen jer je za godinu dana već formirano 250 zadruga.

“Ove godine smo izdvojili četiri puta više para za razvoj zadrugarstva nego prošle godine. Ukoliko naredne godine obezbedimo četiri puta više para nego ove godine, onda je to pravi put “, kazao je Krkobabić.

Krkobabić je rekao da u našoj zemlji postoji 631.000 malih poljoprivrednih domaćinstava, a ukoliko pokrenemo osnivanje zadruga možemo govoriti o ravnomernom regionalnom razvoju.

“Samo njihovim udruživanjem možemo da postignemo da oni ne zavise od ćudi prirode i bankarskih kredita. Samo udruživanjem možemo da rešimo problem otkupnih cena”, naglasio je Krkobabić.

On je izjavio da zadruge mogu da budu partneri i Vladi i monopolističkim centrima u odredjenim vrstama roba, a plan je povećanje udela stočarstva u poljoprivredi.

“Udeo stočarstva u poljoprivrednoj proizvodnji trenutno iznosi 30 odsto, a naš cilj je da se popne na 60 odsto”, istakao je Krkobabić.

Izvor: Beta