Učenici se na računaru igraju

(Last Updated On: January 28, 2017)

U Srbiji tri četvrtine učenika ne koristi računare za učenje, već za igranje, kaže pomoćnica ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Snežana Marković.

Ona je na okruglom stolu o stanju u informaciono-komunikacionim tehnologijama istakla da Nacionalni prosvetni savet priprema uslove da se infomatika kao predmet uvede u osnovne škole.

“Informatika nije uvedena u osnovne škole prošle godine jer škole nisu bile opremljene. Nadamo se da će od septembra ove godine to biti novi predmet jer su mnoge kompanije ponudile polovne računare na poklon, a lokalne samouprave su prihvatile obavezu njihovog održavanja”, rekla je Marković.

Obuka nastavnika bi se, dodala je, obavljala preko platformi za edukaciju na daljinu.

Po rečima Milana Dobrijevića iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, započelo je umrežavanje škola, a drugi prioritet tog ministarstva će biti obezbedjenje kvalitetnijih veza i uvodjenje širokopojasnog interneta.

Sve gimnazije u Srbiji će, kako je rekao, uskoro imati optičke kablovske veze, a o poboljšanju interneta će brinuti operateri jer država nema para za direktno ulaganje.

Po rečima Stefana Badže iz Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu, Srbiji nedostaje 10.000 stručnjaka iz informatičkih tehnologija. Zbog toga je, kako je rekao, poslat zahtev kompanijama da se izjasne kakvi su im stručnjaci potrebni da bi ih to ministarstvo, kroz neformalnu obuku, pripremilo za te potrebe.

Plan Ministarstva je da godišnje obuči 1.000 stručnjaka, a u prvom kvartalu ove godine treba da počne obuka prvih 100 koji će posle testa biti odabrani za kurs za rad u IT industriji.

U prvom kvartalu 2017. treba da započne pilot-projekat u okviru koga bi trebalo da bude obučeno 100 polaznika. Cilj programa je zapošljavanje polaznika u IT-ju. Svaki polaznik koji prođe selekcioni test i uđe u 100 najbolje rangiranih dobija vaučer koji izdaje Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, sa kojim upisuje željeni kurs.

Izvor: Beta