U slučaju nestašice kafe

(Last Updated On: )

S vremena na vreme medije preplave informacije o lošem rodu kafe, otežanim uslovima transporta i drugim faktorima na koje ne možemo da utičemo, a koji za rezultat mogu da imaju nestašice. Obično se u takvim najavama govori i o rastu cena kafe, tako da se ne zna koliko su podaci objektivni, a koliko su uvod u nova poskupljenja.

Odvikavanje od kafe pojedincima izgleda gotovo nemoguće, pa je dobro testirati svoje navike na vreme. Kofeina ima i u drugim napicima, koji bi, možda, mogli da zamene kafu.

U prirodi, kofein je sastojak koga ima u kafi, čajevima, kakau… Kofein se dodaje energetskim pićima i sokovima, ali i lekovina protiv bolova, lekovima protiv alergije, kozmetičkim preparatima. Kofein ima stimulativno dejstvo na mozak – on pokreće budnost, dobro raspoloženje, poboljšava kratkotrajno pamćenje…

O količini kofeina koja se može bezbedno uneti u organizam postoje različite informacije, ali je najbolje upozoriti da ovaj sastojak nije bezopasan. Kofein ima diuretičko dejstvo, čime se iz organizma izbacuju soli i voda, koji se, potom, moraju nadoknaditi. Količine kofeina u različitim napicima trebalo bi sabrati, ako ih osoba konzumira istog dana. Suviše kofeina može da izazove glavobolju, nesanicu, nepravilan i ubrzan rad srca, tremor mišića, povećano lučenje želudačne kiseline… Kofein je posebno opasan za trudnice, a kofein u prahu, koji se može pronaći u prodavnicama suplemenata, može da bude i smrtonosan.

Kofein koji svakodnevno unosimo stvara zavisnost, sa problemima koji mogu da traju desetak dana. Ako naglo prekinete unos, obično se javljaju nervoza, mučnina, bolovi u mišićima, glavobolja, opstipacija…

Vratimo se kafi i mogućim nestašicama. Ukoliko pokušavate da je nečim zamenite, najbolje je da to bude čaj. Čaj je, takođe, prirodan izvor kofeina. Iz čaja, kafe i kakoa, organizam postepeno apsorbuje kofein, a ove namirnice sadrže i druge korisne sastojke, kao što su antioksidanti.

Ako želite alternativu za kafu, evo podataka.

Jedna šolja kafe sadrži oko 95 miligrama kofeina. Ista količina crnog čaja sadrži 50, a zelenog 40 miligrama. U šoljici espreso kafe ima 64 miligrama kofeina. Pepsi, koka-kola, diet-kola… sadrže 30-38 miligrama kofeina, što je na pakovanju naznačeno, ali su njihovi nedostaci šećeri i veštački zaslađivači koje, svakako, treba izbegavati.