Teo Dechev o rudarskom biznisu u Srbiji i Bugarskoj

Mundoro
(Last Updated On: )

Teo Dechev je već 11 godina izvršni direktor, predsednik i direktor kanadske kompanije Mundoro Capital Inc. Ona kompaniji ona donosi tehničko razumevanje ključnih pitanja u rudarskom sektoru kroz geološku i mineralnu tehniku, kao i bogato iskustvo na tržištu kapitala uz upravljačko iskustvo.

U Srbiji posluju u okolini Bora i Majdanpeka.

Iskustvo tržišta gospođe Dechev uključuje pozicije u dobro prepoznatim i nezavisnim investicionim bankama u Kanadi. Pokrivala je institucionalna istraživanja kapitala, korporativne finansije i spajanja i preuzimanja, pre svega usredsređena na sektor resursa, ali takođe pokrivajući sektor tehnologije, finansijskih institucija i raznolikih proizvoda.

Pre nego što se pridružila kompaniji Mundoro Capital, bila je potpredsednica za korporativne finansije u investicionoj banci u Torontu. Pored toga, provela je više od tri godine u kompaniji za mineralne sirovine koja je upravljala njihovim programom trgovine robom i derivatima za zlato, bakar i srebro.

Teo Dechev ima MBA na Schulich School of Business na Univerzitetu Iork u Kanadi, diplomirala je primenjene nauke i inženjerstvo u geološkom i mineralnom inženjerstvu na Univerzitetu u Torontu i licencirani je profesionalni inženjer u Britanskoj Kolumbiji i Ontariju.

Trenutno je u izvršnom odboru Asocijacije diplomiranih inženjera Univerziteta u Torontu, kao i u savetodavnom odboru Programa mineralnog inženjerstva Pierre Lassond na Univerzitetu u Torontu.

Kada smo počeli da podnosimo prijave 2011. godine, bilo nam je jasno da se industrija nije probudila do potencijala u istočnoj Evropi. Da je takav mineralni kamp, na primer, postojao u Kanadi, bio bi vrlo, vrlo uložen. Mislim da su sa geološke tačke gledišta svi prepoznali da postoji snažno mineralno bogatstvo, ali se zapravo nisu probudili u činjenici da postoji uspostavljeno rudarstvo, dobra podrška zajednice. Zakoskaa pravila su se značajno promenila u odnosu na prethodne političke strukture tokom sovjetske ere. Sada su to prvenstveno demokratske države. Bugarska je u Evropskoj uniji od 2007. godine, a Srbija je kandidat za članstvo u Evropskoj uniji. Tako smo to videli kao zaista sjajnu priliku, gde je postojao vrlo jak geološki potencijal za dalja otkrića više porfirnih i epitermalnih sistema, ali bez velike zapadne zajednice istraživačkih kompanija.

Ovo detaljno lokalno regulatorno znanje upareno je sa dubinskim lokalnim geološkim znanjem: „U procesu smo generisanja više projekata u regionu, jednostavno zato što smo potrošili mnogo vremena razumevajući koje su prave litološke jedinice koje imaju tendenciju da budu domaćini porfirnih i epitermalnih sistema. Tražimo određene tipove struktura. Razumemo koje su stenske jedinice pogodnije, a koje ne, i kada su nastale. To iskustvo je stečeno jer smo potrošili verovatno više od bilo koje druge kompanije u regionu na programe istraživanja i bušenja jednostavno zato što imamo sva ta partnerstva. To nam daje prednost.

Kompanija takođe povećava likvidnost na zalihama: „Stvaranjem ove OTCKB liste, i iako imamo odobrenje za DTC u SAD-u, njih dve zajedno zapravo omogućavaju našim američkim akcionarima da mogu ne samo slobodnije da trguju našim akcijama, već i da ih sigurnije drže pod svojim imenima sa manje dodatnih troškova koje zahtevaju američke brokerske kuće. I to nije mukotrpan trošak za Mundoro. To je vrlo jednostavan spisak. Jasno je da OTC prepoznaje neke od strukturnih prepreka za američke investitore i stvorio je zaista racionalizovan program kako bi stvorio veću likvidnost za kompanije sa kanadske liste u SAD-u, tako da nije težak u pogledu troškova, ali vrlo koristan za investitore .