Svi bi da proizvode vakcine

(Last Updated On: )

Pandemiji zarazne bolesti kovid-19 ne nazire se kraj, koronavirus uporno mutira, pa veliki broj zemalja preispituje mogućnost da započne sopstvenu proizvodnju vakcina. Među njima je, kako čujemo, i Srbija.

Šta za jednu državu znači proizvodnja vakcina i koliko se može uspeti u tome?

Razjasnimo, najpe, da delimična proizvodnja vakcine, koju laici nazivaju pakovanje, nije samo to. Prvi korak ka potpunom preuzimanju tehnologije, od poznatog proizvođača registrovane vakcine, znači procenu kapaciteta i organizaciju koja će biti u obostranom interesu. Za novu fabriku vakcina delimična proizvodnja može da bude poslednja, ali i bilo koja druga faza tehnološkog procesa za koju postoji dovoljno znanja, novca, kadrova, mašina, iskustva…

Na globalnom planu, trka za proizvodnjom u sopstvenoj državi u punom je jeku. Prednjače zemlje članice Evropske unije, ali i druge države koje su već osetile nestašice. Dogovorene, rezervisane, plaćene vakcine, pokazalo se, ne stižu na vreme i u predviđenim količinama. Frustracija najrazvijenijih evropskih zemalja sve je veća pa su snage udružili privatni sektor, regionalne vlade, nacionalni fondovi. Ideja je ne samo da se vakcine proizvedu, nego da se naprave i rezerve, kao i količine za izvoz.

Još jedan trend polako se formira i postaje očigledan. Zbog jeftine radne snage i dokazano moćnih kapaciteta, visokorazvijene zemlje ulažu u proizvodnju, za sebe, u drugim državama. Najbolji primer su farmaceutske fabrike u Indiji.

Paralelno sa borbom za proizvodnju postojećih vakcina, nešto dalje od očiju javnosti, odvija se druga vrsta borbe. Države sa razvijenim naučnim resursima u institutima i laboratorijama pokušavaju da naprave svoje vakcine, lekove, sredstva zaštite… Da bi se do rezultata brže došlo, i ovde se razvijaju međudržavna partnerstva.  

Proizvodnja vakcina, bez obzira na trenutne prioritete, ima i svoju ekonomsku stranu.

Dosadašnja iskustva pokazuju da se čitavom poslu mora prići uz konsultaciju vrsnih stručnjaka. Ekonomske zakonitosti i prognoze na duži rok trebalo bi da pruže informacije koliko se doza mora proizvoditi da bi se posao isplatio, gde će se one plasirati, kada, kako i po kojoj ceni, kakva se očekuje ubuduće ponuda, a kakva tražnja… Proizvodnja vakcina, posebno delimična, može da donese profit, ali i gubitke. U prednosti su, svakako, oni koji ne počinju posao iz početka i već imaju uspešne farmaceutske gigante na svojoj teritoriji.