Stanovništvo Srbije među najstarijima u svetu

(Last Updated On: )

U razvijenim zemljama sveta stanovništvo, u proseku, postaje sve starije. Broj novorođenih beba opada, broj razvedenih brakova raste, životni vek se produžava zahvaljujući višem standardu i napretku medicine… Među ovim, osnovnim faktorima, za pojedine zemlje važe i specifični. Iseljavanje mladih i formiranje porodica na drugom mestu su jedan od onih koji muče državu poput naše.

U Srbiji je, prema podacima od prošle godine, oko 21% ljudi starijih od 65 godina. Kada se uporedimo sa drugim državama poznatim po ovom fenomenu, nalazimo se u samom svetskom vrhu.

Najstarije stanovništvo na svetu ima Japan. Više od četvrtine populacije (28%) je starije od 65 godina, sa predviđanjem da će ova stopa rasti do 38% u narednih 25 godina. Razlog je smanjena stopa nataliteta i smanjen broj brakova u kombinaciji sa produženim životnim vekom. Zanimljiv je podatak da čak četvrtina Japanaca u brak ne stupi do svoje pedesete godine.

Odmah iza Japana je Italija, sa 23% starijih od 65 godina. Iz Italije se, pored ranije navedenih opštih faktora, mladi iseljavaju, a politika podrške rađanju, studentima, majkama, nije na zavidnom nivou.

Portugal je druga evropska i treća svetska „najstarija zemlja“, sa preko 22% stanovnika preko 65 godina. Razlozi su slični italijanskim koji, uz nedostatak radnih mesta, podstiču odlazak ili život u jednočlanim domaćinstvima.

U Grčkoj živi oko 22% stanovnika iznad 65 godina. Od 2010. godine situacija se konstantno pogoršava, čemu doprinosi niži životni standard i odsustvo podrške rađanju.

Više od 20% stanovnika zemlje koja se nalazi među najsrećnijima na svetu, Finske, starije je od 65 godina. Finci su sve dugovečniji, a stopa nataliteta sve niža, pa država preduzima urgentne mere za rast nataliteta. Prvi rezultati se u poslednjih par godina beleže, tvrde statističari.

Isti procenat seniora je i u Nemačkoj, s tim da ozbiljnije mere izostaju.

Srbija bi se, dakle, po svojoj „starosti“ našla između Grčke i Finske, na petom mestu na svetu, na listi najstarijih zemalja koju je pravila Svetska banka za svoje potrebe.