Proizvodnja električnog automobila jeftinija

(Last Updated On: )

Dok traju pregovori o radnim mestima u kragujevačkom Fijatu, a povodom prelaska fabrike na proizvodnju električnih automobila, interesantno je znati nekoliko činjenica o razlikama proizvodnih linija za klasične i električne automobile.

Predviđanja kažu da će u narednih pet godina proizvodnja većih električnih vozila koštati sve manje i da će, posle 2027, za fabrike sigurno biti jeftinije da proizvedu električni SUV ili sedan nego automobil sa unutrašnjim sagorevanjem. Mali modeli su upravo na prelomnoj tački i danas podjednako košta proizvodnja električnog i benzinskog ili dizel automobila.

Pad cena električnih vozila za kupce uslovljen je, pre svega, padom cena baterija u prethodnoj deceniji. Tu je, naravno, i osvajanje novih tehnologija u samom proizvodnom procesu automobila. Stimulacije za kupovinu električnih automobila širom sveta su raznovrsne i brojne, velike kampanje privlačenja kupaca su u toku, radi se intenzivno i na razvoju infrastrukture za punjenje… I bez svega toga, međutim, činjenica je da će uskoro električni automobil moći da se kupi po istoj ceni kao novi automobil sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem. U bliskoj budućnosti i po nižoj…

Velikim proizvođačima nije bilo lako da se odreknu svojih čuvenih klasičnih modela – najpre su montirane linije za električna vozila pored postojećih linija, a zatim se, u velikim investicionim poduhvatima, prešlo na potpuno “električne” fabrike. Proizvodnja automobila na električni pogon je značajno jeftinija i većeg obima ako su na jednom mestu isključivo linije za elektične automobile.

Radnici na novim linijama

Da bi vozila bila konkurentna na tržištu, proizvodne linije moraju da imaju visok stepen automatizacije, što podrazumeva najsavremenije robot-tehnologije. U Folksvagenu se, na primer, očekuje utrostručen broj operacija koje se obavljaju automatski, što znači nov broj i raspodelu radnih mesta.

Obuka pred radnike postavlja dodatne zahteve – da se prilagode radu sa potpuno novim materijalima u čitavom sklopu vozila – od šasije i karoserije, do kabine i komandi. Stotine hiljada sati obuke za zaposlene na svim nivoima izvedeno je u Folksvagenovim fabrikama. Zanimljiv je podatak da je u obuku bila uključena i vožnja e-vozila, kako bi radnici bili motivisaniji za veliku promenu.

Za domaće radnike i javnost važna je informacija da proizvodnja ne može odmah početi u punom obimu. Startovanje i testiranje linija za proizvodnju i pravljenje probnih serija mora da traje mesecima, a povećanje obima do punog kapaciteta godinama. Ako je u pitanju potpuno nov model, neophodno je detaljno testirati i sam automobil pre nego što se pojavi u prodaji, tako da je prelazak na proizvodnju e-vozila za kompaniju veoma složen, obiman i precizno planiran poduhvat.