Online prisustvo neophodno

(Last Updated On: April 2, 2017)

Ukoliko imate sopstveni biznis, vaš je izbor – online marketing nije obavezan, ali je za poslovni uspeh, ako računate na savremeno tržište, neophodan. Zašto onda preduzetnici i manje kompanije oklevaju?

Nekima dodatno angažovanje izgleda suviše komplikovano, drugi smatraju da je to samo još jedan trošak, ili im se, jednostavno, čini nepotrebnim. U stvarnosti su, međutim, svi argumenti na drugoj strani, pa da vidimo koji su oni tačno.

Zašto je online marketing strategija realna potreba? Postoji nekoliko razloga zbog kojih ne bi trebalo da je odlažete.

Očekivanja. Savremeni kupci očekuju da vas vide i na internetu, i ako vas nema najverovatnije će manje razmišljati o vama kao potencijalnom prodavcu ili partneru.

Dostupnost. Online prisustvo nije teško, komplikovano i skupo, veoma lako ćete naučiti ne samo da se angažujete nego i da pratite parametre uspeha.

Online prisustvo ima sasvim konkretnu vrednost iskazanu povećanom prodajom, što se u praksi stalno dokazuje. Ukoliko ga zanemarite, tretirajte to kao propuštenu dobit.

Uslovljenost vremenom – što više vremena uložite i što pre počnete, imaćete bolje rezultate.

marketing

Strategija online marketinga

Šta, onda, konkretno učiniti, i koje aktivnosti stručnjaci smatraju neophodnim u oblasti strategije online marketinga.

  • Lični brending. Ukoliko je biznis vaš, morate povesti računa o ličnom brendingu pre brendiranja kompanije. Javnost treba da vas doživi (na internetu i van njega) kao osobu od poverenja, uspešnu i jasnih stavova. Tako ćete moći uspešnije da online komunicirate sa drugima i predstavite im svoj biznis, date mu “ličnu notu”, budete poželjniji partner. Za ovo vam ne treba novac, biće dovoljno malo razmišljanja i vremena.
  • Sadržaj (content marketing). Morate imati pažljivo biran sadržaj za online prisustvo firme, usklađen sa marketing aktivnostima koje primenjujete offline, i posvećen dostizanju sasvim konkretnih ciljeva. Sadržaj se plasira u različitim formama kojima stižete do potencijalnih kupaca i privlačite njihovu pažnju (blog, uputstva i pomoć kupcima, preuzimanje e-knjiga… uz uobičajene informacije o firmi i proizvodima).
  • SEO (Search Engine Oprimization). Ovo je neophodna investicija kako bi vaše online prisustvo bilo vidljivo kupcima kada pretražuju internet (obično putem Google pretrage). Pomoći će vam specijalizovane agencije, a koštaće vas veoma malo ako se pridržavate saveta i redovno posvetite vreme svojim online aktivnostima.
  • Optimizacija konverzije. I o ovome razgovarajte sa IT stručnjacima ako niste jedan od njih. Ukratko – oni će uz izvesne promene u strukturi vašeg sajta doprineti da bude uspešniji u privlačenju kupaca i ostvarivanju profita internet prisustvom.
  • Marketing društvenih mreža. Na društvenim mrežama ćete lakše i brže komunicirati, graditi reputaciju, i vidljivost brenda dovesti na željeni nivo.
  • E-mail marketing. Kao i gotovo sve napred navedeno, zahteva samo vreme kao investiciju. Prikupljajte podatke o potencijalno zainteresovanima i pozovite ih da se upišu na newsletter listu. Pravljnje newslettera, ili slanje povremenih e-mail obaveštenja i poruka nije komplikovano.

Navedene aktivnosti u okviru online marketing strategije mogu se raditi i odvojeno ali se one, kao što vidite, prepliću i za maksimalan rezultat najbolje ih je primenjivati sve.