Odlučeno o penzijama

(Last Updated On: September 14, 2018)

Posle najave da će ubuduće država odlučivati kada i za koliko će se uvećavati primanja najstarijih, prve reakcije penzionera su podeljene.

Stručnjaci smatraju da nije sporno stanje u budžetu, ali da je bolje ako penzije rastu po nekoj preciznijoj formuli.

Razmišlja li penzioner o stanju u državnoj kasi? Ako ne razmišlja, trebalo bi, baš kao što školarac zbog džeparca prati stanje u novčaniku roditelja.

Nadležni ministar poremetio je uobičajenu dnevnu rutinu – penzije se neće usklađivati dva puta godišnje, prema rastu inflacije i troškovima života, već u skladu sa količinom novca u budžetu, pa ta primanja mogu biti i veća.

“Ne verujem ništa, dok ne primim ne verujem ništa”, kažu penzioneri, dodajući da je to priča za naivne.

Sa druge strane, ima i onih koji misle drugačije.

“Ako bude rast i preduzeća budu napredovala, verujem da će nešto biti bolje.”

Taj drugi ministar zna, odnosno poručuje da je stopa privrednog rasta od 4,9 odsto u prvoj polovini godine dokaz da, kako Mali kaže, Srbija ide ka zlatnom dobu.

“Mi od 1. oktobra idemo sa nikad većim penzijama. Sa suficitom u budžetu, ovim stopama rasta i sa reformama koje smo preduzeli imamo realne osnove za povećanje penzija”, rekao je ministar finansija Siniša Mali.

Stručna javnost poručuje: Najbolje da postoji formula po kojoj penzioneri unapred mogu da znaju na koje procente mogu da računaju – usklađivanje sa stanjem u budžetu podložno varijacijama.

“Takav način dovodi do relativno velike neizvesnosti kod penzionera kolike će penzije imati u budućnosti, zbog toga mislim da bi za Srbiju bilo primereno da penzije rastu nešto brže od troškova života, da se spreči obezvrđivanje zbog inflacije, i da rastu nešto sporije od kretanja zarada tako da bi bile ekonomski održive”, smatra profesor Ekonomskog fakulteta Milojko Arsić.

Izvor: B92