Novi sajt svake tri sekunde

(Last Updated On: )

Statistika vezana za internet uvek iznenadi podacima. Tako je i sada, kad polako završavamo drugi mesec 2023. godine.

Da li znate, na primer, da se svake tri sekunde na globalnu mrežu postavi novi sajt?

Statistika kaže da danas 71% kompanija u svetu ima svoj sajt. Ovo predstavlja značajno povećanje u odnosu na prethodne godine, što se delimično može pripisati i kovid pandemiji. Vlasnici biznisa su konačno shvatili koliko je onlajn prisustvo važno, a i potencijalni kupci su na mreži boravili mnogo duže nego ranije.

Više od četvrtine navedenih kompanija, oko 28% njih, kupoprodajne odnose obavlja onlajn, putem neke vrste e-trgovine.

Za marketing stručnjake je važno da se vreme donošenja suda o nekom sajtu skratilo – posetiocu je danas potrebno samo 0,05 sekundi da odluči da li će na prezentaciji da ostane.

I upravo to je problem – nadležni u 21% kompanija prisutnih na internetu žale se na mali broj poseta. Oko 43% vlasnika malih preduzeća i preduzetnika planiraju da u ovoj godini ulože značajnija sredstva kako bi poboljšali svoje internet prisustvo.

Najposećeniji veb sajt na svetu je, naravno, Google, koji mesečno ima 85,1 milijardu poseta. Drugi je YouTube sa preko 33 milijarde poseta, sledi Facebook sa 17,8 milijardi, Twitter sa 6,8 i Instagram sa 6,18 milijardi poseta.

Google je i najveći pretraživač, koji ima 93% udela u pretragama.

U drugom kvartalu 2022. godine 58,99% svog veb saobraćaja odvijao se putem mobilnih telefona. Za deset godina napravljen je potpuni preokret, pošto je zabeleženo da je 2012. godine samo 10,88% korisnika internetu pristupalo sa telefona.

Ukoliko se sajt dobro prikazuje na mobilnom telefonu, dve trećine ispitanika u anketama izjavljuje da će ga posetiti ponovo.

Podatak o ukupnom broju sajtova je, inače, zadivljujući – trenutno ih je oko 1,13 milijardi, ali se čak 82% ne ažurira redovno i smatraju se neaktivnim. Preostalih 200 miliona se aktivno bore za pažnju u svojim domenima, broje posete i efekte ulaganja.