Novi poslovni aranžmani

(Last Updated On: )

Da li biste bili spremni da se preselite u grad jeftiniji za život, uz određenu nadoknadu, i istovremeno pristanete na manju platu, ako poslodavac zatraži od vas?

Upravo to je ponudio svojim zaposlenima, po pisanju časopisa Forbs, Strajp (Stripe), finansijsko-tehnološki gigant u ekspanziji. Firma specijalizovana za projektovanje softvera za plaćanja u e-prodavnicama i mobilnim aplikacijama, koja ima sedište u San Francisku i više od 2500 radnika, predložila im je da dobiju jednokratno 20.000 dolara za preseljenje. A zatim, plate će im biti smanjene za 10% pošto će im i troškovi života biti manji u novom okruženju.

Novi poslovni aranžmani doživljavaju procvat u vreme krize izazvane Covid-19 pandemijom. Pokazalo se da je rad od kuće primenljiv na mnogo više poslova nego što se u početku pretpostavljalo. Kompanije su se adaptirale relativno brzo na nove uslove, kao i zaposleni, i njihove porodice.

Menadžeri i vlasnici kompanija počeli su da računaju na uštede – ukoliko nastave da isti ili prinudno smanjen obim posla realizuju na nov način, u samim zgradama dolazi do pada dnevnih troškova, posebno onih komunalnih i troškova električne energije. Možda, na kraju krajeva, firmama nije potrebno ni onoliko prostora koliko održavaju.

Velike američke kompanije produžavaju termine do kojih će organizovati rad od kuće. Pojedine već prave planove da sve do narednog leta zadrže trenutni raspored rada, a neke izjavljuju da bi rad zaposlenih od kuće mogao da postane trajno rešenje.

Razmatraju se i opcije sa početka teksta, ali bez materijalne nadoknade za preseljenje. Osobe koje rade od kuće, a žive u manjim mestima, mogle bi da očekuju smanjenje plata.

Mark Zakerberg, osnivač i prvi čovek Fejsbuka, ide korak dalje – zaposleni koji rade od kuće će morati da prijave preseljenje u manji grad, kako bi dobili umanjenje plate. Ako to ne učine – čeka ih kazna.