Napišite personalizovan CV i originalno propratno pismo

(Last Updated On: )

Propratno ili motivaciono pismo često je dodatak koji, uz CV, poslodavac traži od budućeg zaposlenog. Čak i ako ga izričito ne pominje, nužno je da nešto slično napišete. Propratno pismo dodaje vašem predstavljanju ozbiljnost, kvalitet i profesionalnost. Ukoliko je dobro napisano, povećava šanse da budete pozvani na razgovor.

Važno je naglasiti da i CV zahteva određenu personalizaciju i prilagođavanje. Možete da napravite ozbiljnu grešku ako CV koji ste slali na jedan konkurs za posao samo prosledite na naredni. Ovo je veoma često slučaj, pa je na problem potrebno skrenuti pažnju.

Kako pre ličnog koktakta ostaviti dobar utisak na potencijalnog poslodavca, koristeći pisanu prijavu?

Odgovore na ova i druga pitanja i savete za pronalaženje posla daje Nataša Piljagić, konsultant čije su specijalnosti karijera, work-life balans, sindrom sagorevanja na poslu i druge srodne teme u oblasti rada, psihologije rada i radnih odnosa.

Personalizacija CV-a podrazumeva da svoj CV prilagodite specifičnoj poziciji, tako što ćete naglasiti relevantne veštine i iskustvo. Preduslov je da pažljivo proučite oglas za posao, kako biste identifikovali ključne kvalifikacije, znanja i osobine koje poslodavac traži. Istaknite dostignuća koja su posebno relevantna za traženi posao. Personalizacija CV-a pokazuje poslodavcu da ste pročitali sve detalje oglasa i da ste spremni da se prilagodite potrebama poslodavca, odnosno da ispunite njihove zahteve. U motivacionom pismu istaknite svoje jedinstvene kvalitete koje vas razlikuju od drugih kandidata. Podelite posebne talente, veštine ili iskustva koja su relevantna za poziciju. Pokažite poslodavcu zašto biste bili izvanredan izbor i kako biste doprineli njihovom timu na jedinstven način.

Natašu pitamo postoji li nešto što bi posebno naglasila, a što se obično zaboravlja.

– Da bi stekli dodatne utiske o kandidatima, poslodavci koriste i društvene mreže. Za ozbiljnije poslove to je obično LinkedIn. Savetovala bih, i inače, korišćenje ove mreže za podršku pronalaženju posla. Potrebno je optimizovati svoj profil na LinkedIn-u dodajući ključne reči i fraze koje odražavaju veštine i stručnost, dobro je dodati i relevantne medijske datoteke poput radnih primera ili preporuka. Profil se mora redovno ažurirati. Idealno bi bilo aktivno učestvovati u grupama i diskusijama, deliti korisne članke i savete. Tako se mreža kontakata širi. A ako poslodavac proveri profil, videće da je osoba stručna, samouverena, ozbiljna, komunikativna… što će dodati vrednost prijavi za radno mesto.

Privucite pažnju propratnim pismom

Za razliku od navođenja preciznih podataka o obrazovanju i prethodnim poslovima traženim u CV-u, u motivacionom pismu kandidat sebi može dati više slobode. To, međutim, ne znači da su dozvoljene neozbiljnosti i preterivanja.

“Poslodavcu možete, na primer, postaviti kreativno pitanje i tako ga naterati da zastane i razmisli”, savetuje Nataša Piljagić i daje primer pitanja. “Da li ste ikada poželeli da zaposlite osobu koja je spremna da pomera granice i donosi inovativna rešenja? Evo zašto bih mogao biti baš ta osoba…”

“U biografiji možete koristiti storytelling i ispričati svoju priču koja ima zaplet, preokreti i kraj. Na primer, možete ispričati priču o svom putovanju u profesionalnom svetu, ističući ključne trenutke, izazove i rezultate koje ste postigli. Ovo će stvoriti emotivnu vezu i poslodavac će vas zapamtiti”, kaže Nataša.

I još jedan savet za kraj. “Kad krenete na intervju, pokušajte da upravljate stresom. I za to postoje efikasne tehnike. Dišite duboko i fokusirajte se na trenutak. Zamislite sebe kao uspešnog i samouverenog kandidata. Vežbajte odgovore na česta pitanja kako biste se osećali sigurno. Zapamtite da intervju nije samo procena vas, već i prilika da vi procenite da li je to pravo mesto za vas”, naglašava Nataša Piljagić, stručnjak sa višegodišnjim iskustvom u konsaltingu vezanom za pronalaženje posla.