Među najsrećnijima smo u regionu

(Last Updated On: )

Danas, 20. marta, svet obeležava Međunarodni dan sreće. Na ovaj dan se, uobičajeno, objavljuju rezultati istraživanja sreće u više od 150 zemalja, koje sprovodi agencija Ujedinjenih nacija pod nazivom UN Sustainable Development Solutions Network.

Iznenađenja u samom vrhu rang liste nema – najsrećnije se živi u Finskoj. Ova zemlja je dve godine zaredom šampion, a druge nordijske države su, takođe, u prvih deset.

Kriterijumi putem kojih se meri sreća stanovnika već su ustaljeni – to su, pre svega, bogatstvo, odnosno iznos bruto domaćeg proizvoda po glavi stanovnika, zatim socijalna podrška, zdravlje i očekivana dužina životnog veka. Rangiraju se i društvene slobode, ljubaznost žitelja, odsustvo korupcije.

Prednosti koje su Finsku dovele na vrh su blizak kontakt sa prirodom uprkos hladnim i tamnim zimskim danima, bezbednost, povoljna, dostupna zdravstvena zaštita za decu i veoma razvijen zdravstveni sistem, besplatno obrazovanje…

Danska, Norveška i Island su na listi odmah iza Finske, slede Holandija, Švajcarska, Švedska, Novi Zeland, Kanada i Austrija. Sjedinjene Američke Države su tek na 19. poziciji, za šta direktor agencije Džefri Saks optužuje sve vidove zavisnosti – od narkotika i kocke do digitalnih medija.

Na listi je najviše napredovalo, kad se uporede podaci između 2005. i 2008. godine i ovi današnji, deset zemalja centralne i istočne Evrope, pet subsaharske Afrike i tri Latinske Amerike, dok su najveći pad zabeležili Jemen, Indija, Sirija, Bocvana i Venecuela. Skok države Benin je najveći i iznosi čak 50 mesta.

Poslednja zemlja na listi sreće, koja sadrži 156 imena, je Južni Sudan.

Zanimljivo je da je Srbija, po ovom istraživanju, “srećnija” od većine zemalja regiona, i nalazi se na 70. mestu. Crna Gora je 73, Hrvatska 75, Bosna i Hercegovina 78, Makedonija 84. Slovenija je na 44. mestu, a Kosovo, koje je rangirano odvojeno od Srbije, je na 46. poziciji.