Marketing nisu samo dobri utisci

(Last Updated On: June 25, 2019)

Rezultat marketing aktivnosti, na kojima se angažuje tim ili pojedinac u kompaniji, treba da bude sasvim konkretan rast prihoda. Preduslov ponekad jeste dobra kampanja i pozitivni utisci u javnosti, ali ako nema finansijski merljivih rezultata, posao nije završen.

Zablude o dovoljnosti dobrih utisaka trebalo bi da se oslobode svi oni koji su, poneseni novim terminima, zaboravili osnovni razlog zbog kojeg organizacija postoji. Domet kampanje, broj klikova, lajkova, pregleda, fanova, folovera, šerovanja… podaci su koje treba pratiti, kao indikatore uticaja na performanse brenda, na primer. Ali ne treba zaboraviti ni ono najvažnije – potrebno je da imate kupce, koji će da izdvoje novac i proizvode tog brenda kupe.

Postovi na društvenim mrežama imaju veliki potencijal da vas zavedu. Možda ste ih postavili u pravo vreme, pa zato imate toliko lajkova, ili ste upotrebili dopadljivu fotografiju… Da ne pominjemo lajkove koji su kupljeni na različite načine, kao deo strategije ili bez nje, čiji autori nemaju nikakve veze sa vašim brendom, niti znanja o njemu.

Imajte u vidu i da je u vaše instant rezultate “umešala prste” psihologija. Pregledi “uspeha” na društvenim mrežama danas su privlačni – šareni grafikoni vam pokazuju koliko ste napredovali u sakupljanju pristalica, a sam pogled na to prija i oslobađa pritiska. Dobro je znati da niste jedini – varci su podlegli mnogi, čak i oni najveći, i oni to otvoreno priznaju. Potrebno je samo zaustaviti se i testirati realnost, tim pre što je započelo novo, još komplikovanije doba. Robotizovani “pomagači” koji odgovaraju na pitanja, pišu komentare, lajkuju i šeruju već su u širokoj upotrebi u tehnološki najrazvijenijim zemljama.

Pored psihologije pojedinca i marketing tima, za zanemarivanje realnosti “krive” su i knjige, koje savetuju, pozivajući se na uspešne primere, da samo dovoljno često i dovoljno dugo bombardujete kupce informacijama – i oni će kupiti vaš brend. Iz ličnog iskustva, međutim, znate da nije tako, i da je moguće stvoriti kontraefekat kod kupaca i potrošača kojima će brend dosaditi toliko da će ga oni online ili offline “blokirati”.

Potrebno je, dakle, da se klasični principi marketinga ponovo vrate u igru. Ne zaboravite strategiju razvoja svojih proizvoda i brenda, poruke koje on nosi, stanje sa cenama, u prodavnicama… Nije baš sve u medijima i online prisustvu, iako nam je jednostavnije da mislimo da jeste.